Sladek krompirjev pire
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjev pire je poznana priloga, ki jo lahko kombiniramo k različnim glavnim jedem. Z majhno spremembo pa se klasičen pire spremeni v nekoliko drugačno, zanimivejšo različico, kar je opazno že po barvi, potem pa še po okusu. Sladek krompirjev pire namreč poleg običajnih sestavin vsebuje še sladek krompir, ki je oranžne barve in sladkega okusa – kot pove že njegovo ime. Priprava je povsem enostavna, rezultat pa bo popestril naš jedilnik.

Sladek krompirjev pire

Pripomočki za sladek krompirjev pire:

  • Ne potrebujemo posebnih pripomočkov.

Sestavine za sladek krompirjev pire:

Za 2-3 osebe:

  • 400 g krompirja
  • 200 g sladkega krompirja
  • 1 žlica masla (približno 5 g)
  • 1 dl mleka
  • 3/4 žlice in še 1/4 žličke soli

Postopek za sladek krompirjev pire:

Za sladek krompirjev pire najprej olupimo 400 g navadnega krompirja, ga speremo pod tekočo vodo in ga narežemo na manjše koščke.

Sladek krompirjev pire

Na štedilnik pristavimo večjo posodo z vodo in jo solimo s 3/4 žlice soli. Vanjo stresemo narezan krompir. Ko voda zavre, kuhamo še 5 minut.
Medtem olupimo, operemo in prav tako na približno enako velike koščke kot navadnega narežemo 200 g sladkega krompirja.

Sladek krompirjev pire

Dodamo ga v lonec h krompirju, ki se že kuha in vse skupaj na zmerni temperaturi kuhamo približno 15 minut oz. dokler oba krompirja nista mehka, ko ju poskusimo nabosti na vilice. Takrat vodo odlijemo in dodamo žlico masla ter 1 dl mleka (sama ga posebej ne segrevam). Posujemo ga s s četrtino žličke soli.

Sladek krompirjev pire

Krompir pretlačimo, da nastane sladek krompirjev pire. Poskusimo ga, ali je dovolj slan in po želji dosolimo. Če nam je všeč bolj redek pire, lahko dolijemo še malo mleka in ponovno premešamo.

Sladek krompirjev pire

Priloga je pripravljena, zato jo takoj postrežemo, saj mora biti za popoln okus čim toplejša.

Zraven sladkega krompirjevega pireja se zelo prileže:

Če pa iščete ideje, kako še uporabiti sladek krompir, pa vam bo morda teknila vegetarijanska musaka s sladkim krompirjem.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor