Ta bogati riž
Print Friendly, PDF & Email

Riž izvira iz Azije in Afrike, vendar ga dandanes poznajo po celem svetu. Je sestavina, ki jo lahko pri kulinaričnem ustvarjanju uporabimo na 1001 način. Sama riž obožujem, saj mi omogoča hitro pripravo jedi, ki s pravilno kombinacijo mesa (piščanec, puran, tuna, mleto meso in zelenjave vsebuje vsa pomembna hranila za uravnotežen in zdrav obrok.

Ta bogati riž

 Ta bogati riž – pripomočki:

  • vok

Ta bogati riž – sestavine

(za 2 osebi)

  • Ta bogati riž1 čajna žlička repičnega olja
  • 1 manjša čebula
  • 1 piščančji zrezek
  • sol
  • mleta sladka rdeča paprika
  • 100 g zamrznjenih šampinjonov
  • 85 g polnozrnatega riža
  • 1 manjši korenček
  • 1 manjša bučka
  • 1 manjša paprika
  • 3 čajne žličke paradižnikove omake

Ta bogati riž – postopek

Čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo; piščančji zrezek zrežemo na koščke; korenček operemo, očistimo in naribamo; bučko olupimo in narežemo na poljubne koščke; papriko operemo, očistimo in narežemo na kockice.

Vok rahlo segrejemo na ognju in mu dodamo olje, na kateremu na hitro prepražimo nasekljano čebulo. Čebulo solimo in ji dodamo malo vode ter čebulo dušimo toliko časa, dokler vsa voda ne izpari.  Nato čebuli dodamo meso in temperaturo ognja znižamo. Mesu dodamo sol in sladko rdečo papriko ter ga pražimo toliko časa, da je lepo popečen na vseh straneh. Med praženjem meso večkrat premešamo.Ta bogati rižTemperaturo zvišamo in mesu dodamo gobice, korenček, bučko in papriko. Sestavine dosolimo, premešamo in kuhamo toliko časa, da vsa odvečna voda izpari. Med kuhanjem vse skupaj večkrat premešamo.Ta bogati riž

Sestavinam v voku nato dodamo še riž, vse skupaj dobro premešamo in zalijemo s toliko vode tako, da so vse sestavine prekrite.

Ta bogati riž

Kuhamo toliko časa, kolikor je navedeno na embalaži oziroma dokler riž ni kuhan po našem okusu. Zelo pomembno je, da jed med kuhanjem poskušamo, saj na takšen način ugotovimo, če jed ustreza našemu okusu oziroma če jo moramo s čim dopolniti. Pred koncem kuhanja dodamo še paradižnikovo omako ter pustimo, da vsa voda izpari in je riž dovolj kuhan.

Po koncu kuhanja Ta bogat riž pokrijemo in ga pustimo pri miru približno 5 minut. Ta bogati riž

Namigi
Jed je primernejša za kosilo, kot pa za večerjo in je zelo hitro pripravljena. Všeč mi je tudi, ker pri pripravi te jedi uporabim zelo malo posode. 😉 Če pri pripravi Ta bogatega riža uporabljamo zamrznjeno meso in zelenjavo nam je ni potrebno predhodno odtajati.

Naj vam tekne! 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor