Ta bogati riž
Riž izvira iz Azije in Afrike, vendar ga dandanes poznajo po celem svetu. Je sestavina, ki jo lahko pri kulinaričnem ustvarjanju uporabimo na 1001 način. Sama riž obožujem, saj mi omogoča hitro pripravo jedi, ki s pravilno kombinacijo mesa (piščanec, puran, tuna, mleto meso in zelenjave vsebuje vsa pomembna hranila za uravnotežen in zdrav obrok.
Ta bogati riž – pripomočki:
- vok
Ta bogati riž – sestavine
(za 2 osebi)
1 čajna žlička repičnega olja
- 1 manjša čebula
- 1 piščančji zrezek
- sol
- mleta sladka rdeča paprika
- 100 g zamrznjenih šampinjonov
- 85 g polnozrnatega riža
- 1 manjši korenček
- 1 manjša bučka
- 1 manjša paprika
- 3 čajne žličke paradižnikove omake
Ta bogati riž – postopek
Čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo; piščančji zrezek zrežemo na koščke; korenček operemo, očistimo in naribamo; bučko olupimo in narežemo na poljubne koščke; papriko operemo, očistimo in narežemo na kockice.
Vok rahlo segrejemo na ognju in mu dodamo olje, na kateremu na hitro prepražimo nasekljano čebulo. Čebulo solimo in ji dodamo malo vode ter čebulo dušimo toliko časa, dokler vsa voda ne izpari. Nato čebuli dodamo meso in temperaturo ognja znižamo. Mesu dodamo sol in sladko rdečo papriko ter ga pražimo toliko časa, da je lepo popečen na vseh straneh. Med praženjem meso večkrat premešamo.Temperaturo zvišamo in mesu dodamo gobice, korenček, bučko in papriko. Sestavine dosolimo, premešamo in kuhamo toliko časa, da vsa odvečna voda izpari. Med kuhanjem vse skupaj večkrat premešamo.
Sestavinam v voku nato dodamo še riž, vse skupaj dobro premešamo in zalijemo s toliko vode tako, da so vse sestavine prekrite.
Kuhamo toliko časa, kolikor je navedeno na embalaži oziroma dokler riž ni kuhan po našem okusu. Zelo pomembno je, da jed med kuhanjem poskušamo, saj na takšen način ugotovimo, če jed ustreza našemu okusu oziroma če jo moramo s čim dopolniti. Pred koncem kuhanja dodamo še paradižnikovo omako ter pustimo, da vsa voda izpari in je riž dovolj kuhan.
Po koncu kuhanja Ta bogat riž pokrijemo in ga pustimo pri miru približno 5 minut.
Naj vam tekne! 🙂