Riž z mletim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Riž je zame ena izmed najboljših sestavin za kuhanje, saj ga lahko uporabim na zelo različne načine. S kombinacijo različnih dodatkov lahko pripravimo zelo bogato jed, lahko pa si privoščimo zelo okusno, a hkrati hitro pripravljeno jed z rižem in tuno ali mletim mesom.

Riž z mletim mesom

Riž z mletim mesom – pripomočki:

  • 2 čajni žlički
  • papirnata kuhinjska brisačka
  • nožek
  • nož
  • kuhinjska deska
  • ribežen
  • kuhinjska tehtnica
  • vok
  • kuhalnica
  • večja pokrovka

Riž z mletim mesom – sestavine:

(za 3 osebe)

  • Riž z mletim mesom1 čajna žlička repičnega olja
  • 1 večja čebula
  • sol
  • 300 g mletega mesa
  • mleti česen
  • mleta sladka rdeča paprika
  • poper
  • 1 manjši korenček
  • 300 g polnozrnatega riža
  • 3 čajne žličke paradižnikove omake

Riž z mletim mesom – postopek

Čebulo olupimo, očistimo in na drobno sesekljamo; korenček očistimo in naribamo.

V vok damo repično olje, ki ga s papirnato brisačko razmažemo po dnu voka. Nato vanj damo čebulo, ki jo solimo in jo približno 3 minute pražimo ter jo ves čas mešamo. Čebuli dodamo približno 1,5 dl vode in jo kuhamo toliko časa, dokler vsa voda ne izpari.

Riž z mletim mesom

Zmehčani čebuli dodamo mleto meso in ga prepražimo. Meso solimo, popramo in mu dodamo še ščepec mlete sladke rdeče paprike, mleti česen in korenček. Vse skupaj premešamo in dodamo približno 3 dl vode ter vse skupaj kuhamo približno 8 minut.

Riž z mletim mesom

Mesu nato dodamo riž in paradižnikovo omako ter vse skupaj dobro premešamo. Vsem sestavinam dolijemo toliko vode, da so popolnoma prekrite.

Riž z mletim mesom

Riž z mletim mesom kuhamo toliko časa, dokler vsa voda ne izpari iz voka. V primeru, da riž v tem času še ni kuhan, dolijemo še vodo in kuhamo toliko časa, dokler riž ni kuhan po našem okusu. Še hočemo imeti še omako nekaj tekočine pustimo. Med kuhanjem jed po potrebi tudi dosolimo.

Riž z mletim mesom

Jed po kuhanju pokrijemo s pokrovko in pustimo počivati še par minut.

2 nasveta
Zamrznjeno meso lahko pred kuhanjem odtalimo ali pa uporabimo kar zamrznjeno. Poleg riža z mletim mesom lahko postrežemo še zeleno solato s fižolom.

Naj vam tekne! 🙂

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.3]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem zaposlena kot spremljevalka gibalno ovirane učenke. Zelo rada kuham, zumbam, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor