Riž z mletim mesom
Riž z mletim mesom je zelo enostavna in zdrava jed, ki za pripravo ne zahteva veliko časa. V eni jedi so združena vsa makrohranila, kar pomeni, da gre za uravnotežen obrok, ki ga najbolj priporočam za kosilo. Riž je zelo vsestranska sestavina in ga lahko (poleg mletega mesa) kombinirano tudi z drugimi sestavinami (na primer tuno) ter na takšen način dobimo različne bogate jedi.
Riž z mletim mesom – pripomočki:
- 2 čajni žlički
- papirnata kuhinjska brisačka
- nožek
- nož
- kuhinjska deska
- ribežen
- kuhinjska tehtnica
- vok
- kuhalnica
- večja pokrovka
Riž z mletim mesom – sestavine:
(za 3 osebe)
1 čajna žlička repičnega olja
- 1 večja čebula
- sol
- 300 g mletega mesa
- mleti česen
- mleta sladka rdeča paprika
- poper
- 1 manjši korenček
- 300 g polnozrnatega riža
- 3 čajne žličke paradižnikove omake
Riž z mletim mesom – postopek
Čebulo olupimo, očistimo in na drobno sesekljamo; korenček očistimo in naribamo.
V vok damo repično olje, ki ga s papirnato brisačko razmažemo po dnu voka. Nato vanj damo čebulo, ki jo solimo in jo približno 3 minute pražimo ter jo ves čas mešamo. Čebuli dodamo približno 1,5 dl vode in jo kuhamo toliko časa, dokler vsa voda ne izpari.
Zmehčani čebuli dodamo mleto meso in ga prepražimo. Meso solimo, popramo in mu dodamo še ščepec mlete sladke rdeče paprike, mleti česen in korenček. Vse skupaj premešamo in dodamo približno 3 dl vode ter vse skupaj kuhamo približno 8 minut.
Mesu nato dodamo riž in paradižnikovo omako ter vse skupaj dobro premešamo. Vsem sestavinam dolijemo toliko vode, da so popolnoma prekrite.
Riž z mletim mesom kuhamo toliko časa, dokler vsa voda ne izpari iz voka. V primeru, da riž v tem času še ni kuhan, dolijemo še vodo in kuhamo toliko časa, dokler riž ni kuhan po našem okusu. Še hočemo imeti še omako nekaj tekočine pustimo. Med kuhanjem jed po potrebi tudi dosolimo.
Jed po kuhanju pokrijemo s pokrovko in pustimo počivati še par minut.
Naj vam tekne! 🙂