Riž s tuno
Riž je res vsestranska sestavina v kuhinji, saj ga uporabljamo za pripravo raznovrstnih jedi. Za tiste, ki jim primanjkuje časa za kuhanje, pa bi si kljub temu radi pripravili zdrav in okusen obrok je recept za riž s tuno idealna izbira.
Riž s tuno – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- deska za rezanje
- nož
- 2 čajni žlički
- vok
- kuhalnica
- pokrovka (za vok)
Riž s tuno – sestavine:
(za 1 osebo)
80 g polnozrnatega riža
- sol
- poper
- 1/2 čajne žličke mlete sladke rdeče paprike
- 1 konzerva tune v olivnem olju
- 1 manjša čebula
- 3 čajne žličke paradižnikove omake
- 3 vejice peteršilja
Riž s tuno – postopek
Čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo; peteršilj operemo in ga prav tako sesekljamo.
Vok segrejemo na ognju in vanj damo olje iz tunine konzerve. Na olju nato na hitro prepražimo čebulo, ki jo solimo. Nato dodamo malo vode in jo dušimo približno 1 minuto.
Čebuli dodamo riž, vse skupaj dobro premešamo in dolijemo toliko vode, da je riž prekrit.
Dodamo sol in poper po okusu ter mleto sladko rdečo papriko. Riž kuhamo toliko časa, kolikor je navedeno na embalaži oziroma po okusu. Vok ima to odlično lastnost, da voda iz njega hitro izpari, zato lahko celoten obrok pripravimo v njem. Pomembno je, da z vodo pri kuhanju riža ne pretiravamo in jo raje po potrebi dolivamo.
Nekje na polovici kuhanja dodamo še paradižnikovo omako in vse skupaj dobro premešamo.
Ko voda iz voka skoraj vsa izpari, rižu dodamo še tuno in peteršilj ter vse skupaj dobro premešamo.
Riž s tuno je gotov, ko vsa voda izpari iz voka. Po končanem kuhanju vok pokrijemo s pokrovko, da riž počiva nekaj minut.
Naj vam tekne! 🙂