Božanski kvašeni polžki z vanilijevo kremo
Print Friendly, PDF & Email

Kvašeni polžki z vanilijevo kremo so pri nas vedno želena poslastica, s katero razveselim svoje najdražje.

bozanski-kvaseni-polzki-z-vanilijevo-kremo-6

Kvašeni polžki z vanilijevo kremo – kaj potrebujemo:

  • kuhinjski robot ali posoda za mešanje testa in mešalnik
  • plastična posoda z merilnimi oznakami
  • posoda, v kateri kuhamo kremo
  • deska za valjanje testa
  • valjar
  • pekač (še bolje, če imamo dva)
  • peki papir
  • ura

Kvašeni polžki z vanilijevo kremo – sestavine:

Za kvašeno testo:

  • 500 g moke
  • 1 jajce
  • 2 beljaka
  • približno 170 ml mleka
  • 25 g masla
  • 25 g sladkorja
  • pol čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički instant kvasa

Za vanilijevo kremo :

  • 500 ml mleka
  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • 50 g moke
  • ščep soli
  • vanilijeva esenca

(po želji rozine ali koščki čokolade)

Kvašeni polžki z vanilijevo kremo – postopek

Ko sem prvič prebrala postopek izdelave, se mi je zdelo zelo komplicirano. Ko pa sem se lotila peke polžkov z vanilijevo kremo, sem ugotovila, da so pravzaprav zelo enostavni za pripravo. Priporočala bi, da se najprej lotite kuhanja kreme, saj je dobro, da se le ta popolnoma ohladi.

Priprava vanilijeve kreme:

V lonec, v katerem bomo kuhali kremo, nalijemo 500 ml mleka. Dodamo mu ščep soli in pol žličke vaniljeve esence, ter zavremo. Medtem v drugi posodi z električnim mešalnikom dobro premešamo 1 jajce, 2 rumenjaka, 100 g sladkorja in 50 g moke, da dobro naraste.  Mešanica mora postati svetla in povečati volumen. Vrelo mleko odmaknemo iz ognja  ter počasi vmešamo jajčno kremo. Neprestano mešamo, da dobimo gladko kremno zmes. Pristavimo nazaj na ogenj ter med neprestanim mešanjem segrevamo do vretja. Moramo biti pazljivi, da mešamo do dna posode, saj se kreme te vrste rade primejo dna posode. Ko se začne krema gostiti in delati mehurčke, jo odmaknemo iz kuhalne površine in ohladimo.

Kaj potrebujemo?

Priprava kvašenega testa:

V merilno posodico ubijemo eno jajce, dodamo še oba beljaka. Prilijemo toliko mleka, da je skupaj z jajcem in beljaki v posodi 300 ml tekočine. Navadno je to približno 170 ml mleka, je pa odvisno od jajc. V posodo, v kateri bomo stepali testo, presejemo 500 g moke. Dodamo na tanke lističe narezano maslo, sladkor, sol in dve žlički instant kvasa. Prilijemo še mešanico jajc in mleka ter vgnetemo testo. Testo se mora lepo ločiti od posode, je pa precej kompaktno. Ampak brez strahu, po vzhajanju postane mehko in prožno ter odlično za oblikovanje. Testo preložimo v posodo za vzhajanje ali pa ga samo pokrijemo, ter pustimo da vzhaja.

Pripravimo si delovno površino, na kateri bomo valjali testo. Sama uporabim leseno desko in prt, da se lepo valja. Na pomokano površino previdno pretresemo vzhajano testo ter ga razvaljamo v pravokotnik , velikosti 40 x 50 cm. Po testu namažemo ohlajeno vanilijevo kremo. Če ste ljubitelj rozin ali čokolade, jih potresite po vanilijevi kremi. Lahko pa zavijete brez vsega, saj je sama krema tista, ki daje kvašenim polžkom odličen okus.

bozanski-kvaseni-polzki-z-vanilijevo-kremo-3

Moji jedci so razdeljeni na dva dela, zato navadno potresem polovico z rozinami, polovico pa s čokolado, da so vsi zadovoljni. Namazano testo po dolžini zvijem v rolado. Zavijamo čim bolj tesno, da se polžki lepše režejo.

bozanski-kvaseni-polzki-z-vanilijevo-kremo-4

Ko smo testo zvili v rolado, ga z ostrim nožem narežemo na prst debele kolute, ki jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med koščki pustimo malo prostora, saj med peko še narastejo. Pečemo jih v prej ogreti pečici na 180 stopinj dobrih 25 minut, odvisno od pečice. Ko postanejo lepi zlatorumeni jih vzamemo iz pečice. Počakamo, da se ohladijo, seveda, če vam jedci dovoljujejo, ter postrežemo. Upam, da vam bodo božanski kvašeni polžki z vanilijevo kremo všeč.

bozanski-kvaseni-polzki-z-vanilijevo-kremo-5

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor