Golaževa juha
Print Friendly, PDF & Email

Golaževa juha je ena izmed jedi na žlico, ki nas nasiti in pogreje. Priprava golaževe juhe je morda res malce bolj dolgotrajna, a njen okus odtehta vse. Kombinacija mesa, zelenjave in začimb poskrbi, da so jedi veseli tako ljubitelji mesnih jedi, kot tisti, ki imajo raje zelenjavo. Če je še niste poskusili, jo enostavno morate. Predstavljam vam moj recept, ki pa ga lahko, če imate radi pikantno, še malo dodatno začinite s čilijem.

golazeva-juha-1 (16)

Pripomočki za pripravo golaževe juhe

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • kuhalnica
  • nož in deska za rezanje
  • globok krožnik ali skodelica
  • plastična lopatka (za pobiranje koščkov mesa iz posode)
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • električni sekljalnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo golaževe juhe

Za 4-5 oseb

  • 500 g govejega stegna
  • 200 g korenja (lahko ga tudi izpustite)
  • 400 g krompirja
  • 2 veliki čebuli (cca 500 g)
  • 4 stroki česna
  • 2 večji rdeči papriki
  • 1 kocka kokosove masti (ali maščobe, ki jo sicer uporabljate)
  • 1 jedilna žlica dimljene mlete sladke paprike (če nimate dimljene, bo tudi klasična povsem v redu)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 dl rdečega vina po izbiri
  • 3 jedilne žlice paradižnikove mezge (koncentrat)
  • 1,5 dl goveje juhe (ali 1,5 dl vroče vode zmešane skupaj z domačo jušno osnovo)
  • 1-2 lovorova lista
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 1-2 dl vode za redčenje (po potrebi)

Ideja
Če želite golaževi juhi dodati pikantnost, uporabite še 1 rdeč čili. 

Postopek priprave golaževe juhe

Najprej pripravimo meso. Goveje stegno splaknemo s hladno vodo, nato pa ga narežemo na približno 1,5 cm velike koščke.

golazeva-juha-1 (3)

Čebulo olupimo in jo razkosamo na manjše dele in jo damo v sekljalnik. Prav tako olupimo česen in ga dodamo k čebuli. Oboje sesekljamo na drobno.

golazeva-juha

Papriki prerežemo po dolgem, odstranimo semena in ju tudi narežemo na 0,5-1 cm velike kose (če boste uporabili tudi čili, tudi čili očistite in narežite).

golazeva-juha-1 (6)

Sedaj na štedilnik pristavimo posodo in v njej segrejemo kokosovo mast. Na njej prepražimo na koščke narezano goveje meso, ki ga po okusu solimo. Meso pražimo približno 5 minut in medtem ves čas mešamo. Nato meso s pomočjo lopatke vzamemo iz posode in ga denemo v globok krožnik ali skodelico, ki smo si jo pripravili v ta namen.

golazeva-juha-2

Nato v posodi iz katere smo pobrali meso, na maščobi (ali bolje tekočini), ki je ostala prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo pa tudi na koščke narezano rdečo papriko (in čili, če želite). Premešamo in v pokriti posodi na zmernem ognju dušimo nekaj minut.

golazeva-juha-1 (11)

Dodamo rdeče vino, paradižnikovo mezgo (koncentrat), poper, juho (oz. z vodo zmešamo jušno osnovo) in meso. Premešamo, počakamo, da zavre, nato pa v pokriti posodi, na zmernem ognju ob rahlem vretju kuhamo 45-50 minut. Občasno premešamo.

golazeva-juha-1 (12)

Medtem, ko se golaževa juha kuha, pripravimo še korenje (opcijsko) in krompir. Oboje očistimo (krompir še olupimo) in narežemo na približno 1 cm velike koščke, korenje lahko še na manjše. Krompir namočimo v hladni vodi, da ne bo porjavel med čakanjem na naslednjo fazo.

golazeva-juha-1

Po 45-50 minutah golaževi juhi dodamo še narezan krompir in korenje, lovorova lista in mleto kumino. Premešamo. Po potrebi dolijemo še 1-2 dl vode.

golazeva-juha-1 (13)

Kuhamo še približno 30 minut (oziroma toliko časa, da se krompir in korenje skuhata).

golazeva-juha-1 (14)

Golaževo juho postrežemo vročo, kot samostojno jed.

golazeva-juha-1 (17)

Poleg se prileže tudi rezina čebulnega kruha z jogurtom. 

golazeva-juha-1 (15)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor