Enolončnica s fižolom, korenjem in krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Jedi na žlico so pri nas doma zelo priljubljena oblika kosila. Enolončnica s fižolom, korenjem in krompirjem ni nobena izjema. Ta enolončnica nam predstavlja prav slastno brezmesno kosilo. V kolikor pa želite, jo lahko obogatite z nekaj prekajene slanine in ji dodate malo dodatnega okusa. Tokrat vam predstavljam recept za brezmesno različico. A, brez skrbi, povedala pa bom tudi kdaj je čas, da ji dodate slanino.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-17

Enolončnica s fižolom, korenjem in krompirjem – pripomočki:

  • dve posodi za kuhanje skupaj s pokrovom (ena večja in ena manjša)
  • ponev
  • nož
  • deska za rezanje
  • večja plastična posoda
  • kuhinjska tehtnica
  • jedilna žlica
  • kuhalnica
  • cedilo in posoda, v katero bomo ujeli vodo
  • metlica za stepanje

Enolončnica s fižolom, korenjem in krompirjem – sestavine:

(za 4-5 oseb)

  • 200 g fižola (ni važno katere sorte) – sama najraje uporabljam rjavega
  • 300 g krompirja
  • 150 g korenja
  • 1 jedilna žlica moke
  • 2 zvrhani jedilni žlici kisle smetane
  • 1 jedilna žlica kisa (vinski ali jabolčni)
  • 1 čebula
  • šopek sesekljanega peteršilja (najboljši je seveda svež, a če tega nimate, bo dober tudi posušen)
  • 2 lovorova lista
  • poper
  • sol
  • kokosova mast (ali druga maščoba)
  • voda

Enolončnica s fižolom, korenjem in krompirjem – postopek:

Najprej, že večer prej pripravimo fižol. Zrna preberemo in stehtamo. Stresemo jih v večjo plastično posodo in zalijemo s hladno vodo. Fižol naj bo dobro prekrit z vodo, saj bo čez noč še malo nabreknil in narasel.

Naslednji dan fižol odcedimo in stresemo v večjo posodo za kuhanje. Zalijemo z vodo, tako, da bo cel fižol cca. 3-4 centimetre pokrit z vodo. Dodamo lovorov list ali dva (odvisno od velikosti in intenzivnosti) in postavimo na štedilnik in počakamo, da zavre.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-1

Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo toliko časa, da se fižol skuha. Čas kuhanja je odvisen tudi od vrste fižola, in časa, ki smo ga namenili za namakanje fižola čez noč. Moj fižol je za kuhanje porabil cca. 40 minut.

Medtem, ko čakamo, da bo fižol kuhan, olupimo in na poljubne koščke narežemo krompir in ga operemo. Prav tako očistimo in na poljubne koščke narežemo korenje. Krompir in korenje posebej skuhamo v neslani vodi.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-2

Ko je fižol kuhan, ga posolimo. Sedaj je najbrž tudi zelenjava (krompir in korenje) kuhana. Zato jo precedimo in pri tem ujamemo vodo, v kateri se je kuhala. Vodo, ki je ostala pri kuhanju zelenjave, ohranimo. Morda, jo bomo kasneje še potrebovali. Zelenjavo pa stresemo k fižolu, vse skupaj premešamo in pustimo na zmernem ognju, da narahlo vre.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-3

Sedaj pripravimo prežganje. Najprej na drobno nasekljamo čebulo. V manjši ponvi raztopimo kokosovo maščobo (ali drugo maščobo) in na njej prepražimo moko, ko moka začne rumeneti, dodamo še sesekljano čebulo in oboje skupaj pražimo toliko časa, da zlato-rumeno porjavi.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-4

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-5

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-8

Tedaj s prežganjem zabelimo našo enolončnico, dobro premešamo in na zmernem ognju, pustimo, da vre še 10 – 15 minut. Po potrebi, v kolikor se enolončnica preveč zgosti, ji dolijemo vodo, ki smo ji prihranili od kuhanja zelenjave.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-10

Po 15 minutah enolončnici s fižolom, korenjem in krompirjem dodamo 1 jedilno žlico kisa in popramo po okusu. premešamo. Nato dodamo še nasekljan peteršilj in 2 jedilni žlici kisle smetane. Dobro premešamo, da se vse sestavine razpustijo in dobro premešajo med seboj. Priporočam, da si pomagate z metlico za stepanje, saj boste z njo lažje vmešali kislo smetano v enolončnico.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-12

Enolončnico s fižolom, korenjem in krompirjem ponudimo vročo. Zraven lahko prigriznete rezino vam najljubšega kruha. Priporočam kruh z jogurtom ali pa kruh brez gnetenja.

enoloncnica-s-fizolom-korenjem-in-krompirjem-14

Nasvet
Kot sem že zapisala, pa lahko tej enolončnici dodamo tudi malo prekajene slanine. Kdaj? Ko delamo prežganje, najprej na maščobi na hitro popražimo na konce narezano prekajeno slanino. Nato dodamo moko in, ko moka zarumeni, še čebulo. Prežganje pripravimo do konca po že zgoraj opisanem postopku.

Vse, ki ste ljubitelji jedi na žlico, vabim, da si preberete tudi recept za odlično zelenjavno mineštro s cmočki in fižolovo juho na moj način.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor