Fižolova juha na moj način
Niste ljubitelji fižolove juhe? Moji domači tudi ne. No, vsaj dokler nisem skuhala moje različice. Fižolova juha na moj način je namreč nekoliko drugačna od ”klasične” fižolove juhe. Fižol v njej ostane cel, kot dodatek pa ji dodam še pečeno mesno slanino. Mmmmmmmmm, odlična je, vam povem!
Fižolova juha – pripomočki:
- plastična posoda za namakanje fižola
- deska za rezanje
- nož
- posoda za kuhanje
- merilnik tekočin
- kuhinjska tehtnica
- štedilnik
- kuhalnica
- jedilna žlica
- čajna žlička
Fižolova juha – sestavine:
(za 4-5 oseb)
- 280 g fižola – rjavi ali rdeči (lahko uporabite tudi konzerviranega, sama pa rajši uporabim navadnega)
- 1 rdeča paprika
- 400 g pečene mesne slanine
- malo kokosove masti (ali olja)
- 1 čebula
- sol
- poper
- 1 šopek peteršilja
- mleta rdeča paprika
- 1 jedilna žlica moke (ostra)
- cca. 50 g poljubnih testenin oz. količina po okusu
- 5 dl vode*
- voda za namakanje fižola – cca. 1,5 l*
*Skupna količina vode, ki jo potrebujemo je nekje 2 – 2,5 litra.
Fižolova juha – postopek:
Fižol en večer prej namočite v hladno vodo. Za 1 osebo zadostuje približno 70 g fižola. Fižol stehtamo in denemo v plastično posodo, in zalijemo z hladno vodo, toliko, da je fižol povsem namočen in še malo čez.
Saj bo fižol čez noč nabreknil. Fižol naj se namaka čez noč (nekje 10-12 ur). Tako bo fižol kuhan prej (približno 60-70 minut). V kolikor fižola ne boste namočili, se bo le ta kuhal dlje. Veliko dlje. V kolikor želite, lahko za pripravo te fižolove juhe uporabite tudi konzerviran fižol in si tako prihranite čas kuhanja.
Naslednji dan se kuhanja lotimo tako, da si najprej pripravimo vse sestavine. Papriko operemo, očistimo in narežemo na poljubno velike koščke. Sama sem tokrat uporabila že pripravljeno in zamrznjeno papriko, ki jo imam vedno na zalogi v mojem zamrzovalniku. Prav tako olupimo in nasekljamo čebulo. Tudi slanino narežemo na manjše kocke. Šopek peteršilja pa nasekljamo čisto na drobno.
Nato v posodo denemo malo kokosove masti (ali olja) in na njej na hitro prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo na koščke narezano slanino in vse skupaj pražimo na srednje velikem ognju nekje 2-3 minute. Nato, dodamo zvrhano jedilno žlico ostre moke, na hitro pomešamo, da moka zarumeni.
Takoj nato zalijemo s 5 dl tople vode. Premešamo in počakamo da zavre.
Ko zavre, v posodo stresemo še fižol, skupaj z vodo, v kateri se je namakal. Po potrebi dolijemo še malo čiste vode. Dodamo začimbe po okusu (poper, sol, mleta rdeča paprika). Pri soljenju upoštevajte, da je slana že slanina. Počakamo, da zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo, da se kuha. Kot omenjeno, se bo fižol kuhal nekje 60-70 minut. Vmes občasno pomešamo.
Nekje na sredini kuhanja, dodamo še na koščke narezano rdečo papriko. Premešamo in pustimo, da se na zmernem ognju kuha še naprej. 5-10 minut pred koncem kuhanja dodamo še poljubne testenine (priporočam takšne manjše oblike). Tik pred koncem dodamo še nasekljan peteršilj, preverimo okus in ga po potrebi še popravimo.
Fižolova juha je pripravljena. Zraven se prileže košček odličnega kruha z jogurtom, ki sem ga tokrat posula z mešanico sezamovih in makovih semen.
Mmmmmmmm … Pa dober tek!