Krompirjev golaž
Krompirjev golaž me spominja na otroštvo. Krompirjev golaž je preprosta, okusna samostojna jed, na katero včasih kar malo pozabimo. Obudimo spomine in skuhajmo krompirjev golaž!
Pripomočki za krompirjev golaž:
- posoda za kuhanje s pokrovom
- kuhalnica
- nož in deska za rezanje
- jedilna žlica
- grelnik vode (ali kozica, v kateri bomo zavreli vodo)
Sestavine za krompirjev golaž:
(za 3 osebe)
- 500 g krompirja
- 150 – 200 g čebule
- 2 stroka česna
- 1 rdeča paprika
- 1 jedilna žlica mlete rdeče paprike
- 1 jedilna žlica paradižnikove mezge (še bolje, če je domača)
- sol in poper po okusu
- 3 lovorovi listi
- malo maščobe (sama sem uporabila kokosovo mast)
- cca. 1 l vode
- šopek peteršilja
Priprava krompirjevega golaža:
Najprej olupimo in na kose narežemo krompir in ga operemo. Očistimo in na majhne kose narežemo rdečo papriko. Čebulo in česen olupimo in čim bolj drobno sesekljamo.
V posodi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo in česen. Pražimo na nizkem ognju in vmes mešamo. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni.
Čebuli nato dodamo še papriko in pražimo cca. 2 minuti. Mešamo.
Nato dodamo še krompir, mleto rdečo papriko, lovorove liste (v koliko imate sveže, bo dovolj 1, saj je takšen bolj aromatičen), solimo in popramo po okusu.
Malenkost povišamo temperaturo na štedilniku in med mešanjem pražimo nekje 10 – 15 minut.
V grelniku segrejemo vodo do vretja (ali jo zavrite na štedilniku). Vrelo vodo dolijemo k sestavinam v posodi. Toliko, da bo krompir pokrit. Ne preveč, sicer bo krompirjev golaž preredek (v tem primeru ga če vedno lahko zgostite z malo moke). Pustimo, da zavre, nato pa ob nežnem vrenju kuhamo v pokriti posodi toliko časa, da je krompir kuhan (moj se je kuhal 25 minut).
Ko je krompir kuhan, dodamo žlico paradižnikove mezge.
Pomešamo, počakamo da zopet nalahno zavre in v pokriti posodi kuhamo še približno 20 minut. Preden postrežemo, na drobno nasekljamo peteršilj, ki ga potresemo po krompirjevem kolažu (ni nujno).
Naj vam tekne!