Krompirjev golaž
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjev golaž me spominja na otroštvo. Krompirjev golaž je preprosta, okusna samostojna jed, na katero včasih kar malo pozabimo. Obudimo spomine in skuhajmo krompirjev golaž!

krompirjev-golaz (20)

Pripomočki za krompirjev golaž:

  • posoda za kuhanje s pokrovom
  • kuhalnica
  • nož in deska za rezanje
  • jedilna žlica
  • grelnik vode (ali kozica, v kateri bomo zavreli vodo)

Sestavine za krompirjev golaž:

(za 3 osebe)

  • 500 g krompirja
  • 150 – 200 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 jedilna žlica mlete rdeče paprike
  • 1 jedilna žlica paradižnikove mezge (še bolje, če je domača)
  • sol in poper po okusu
  • 3 lovorovi listi
  • malo maščobe (sama sem uporabila kokosovo mast)
  • cca. 1 l vode
  • šopek peteršilja

Priprava krompirjevega golaža:

Najprej olupimo in na kose narežemo krompir in ga operemo. Očistimo in na majhne kose narežemo rdečo papriko. Čebulo in česen olupimo in čim bolj drobno sesekljamo.

krompirjev-golaz (2)V posodi segrejemo maščobo in na njej prepražimo čebulo in česen. Pražimo na nizkem ognju in vmes mešamo. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni.

krompirjev-golaz (4)Čebuli nato dodamo še papriko in pražimo cca. 2 minuti. Mešamo.

krompirjev-golaz (5)Nato dodamo še krompir, mleto rdečo papriko, lovorove liste (v koliko imate sveže, bo dovolj 1, saj je takšen bolj aromatičen), solimo in popramo po okusu.

krompirjev-golaz (6)Malenkost povišamo temperaturo na štedilniku in med mešanjem pražimo nekje 10 – 15 minut.

krompirjev-golaz (7)V grelniku segrejemo vodo do vretja (ali jo zavrite na štedilniku). Vrelo vodo dolijemo k sestavinam v posodi. Toliko, da bo krompir pokrit. Ne preveč, sicer bo krompirjev golaž preredek (v tem primeru ga če vedno lahko zgostite z malo moke). Pustimo, da zavre, nato pa ob nežnem vrenju kuhamo v pokriti posodi toliko časa, da je krompir kuhan (moj se je kuhal 25 minut).

krompirjev-golaz (8)Ko je krompir kuhan, dodamo žlico paradižnikove mezge.

krompirjev-golaz

Namig
To je zelo pomembno! Paradižnikovo mezgo moramo dodati šele na koncu, sicer se krompir ne bo dobro skuhal.

Pomešamo, počakamo da zopet nalahno zavre in v pokriti posodi kuhamo še približno 20 minut. Preden postrežemo, na drobno nasekljamo peteršilj, ki ga potresemo po krompirjevem kolažu (ni nujno).

krompirjev-golaz (17)

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 141 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor