Buhtlji
Print Friendly, PDF & Email

Buhtlji so kvašeno pecivo, polnjeni z marmelado, ki še posebej teknejo v hladnih dneh, ker nas pogrejejo in nasitijo.

buhtlji-3

 

Buhtlji – pripomočki:

  • posoda za gnetenje
  • lonček
  • tehtnica
  • žlica
  • pekač
  • peki papir

Buhtlji – sestavine:

Sestavine zadostujejo za 10 buhtljev

  • 500 g namenske moke za kvašeno testo ali moke tip 500
  • 2,5 dl mleka
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 rumenjak
  • 1 dl olja
  • 40 g kvasa
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • limonina lupinica
  • 2 žlici ruma
  • marmelada
  • sladkor v prahu (za posip)

Buhtlji – postopek:

V lonček vlijemo del mlačnega mleka, dodamo kvas in ščep sladkorja, premešamo in pustimo, da vzhaja. Med tem v posodo za gnetenje presejemo moko in ob rob moke dodamo vse ostale sestavine. Ko kvasec naraste, ga dodamo na sredino moke in zamesimo testo. Testo naj bo bolj rahlo, vendar če se vam zdi, da je preveč mehko, da se še lepi na prste, v tem primeru po potrebi dodajte moke. Testo naj vzhaja tako dolgo, da podvoji volumen.

buhtlji-1

Nato testo razvaljamo za prst debelo, ga narežemo na kvadrate in na vsak kvadrat damo žličko izbrane marmelade. Testo zapremo kot mošnjiček in z dlanmi oblikujemo buhtelj.

buhtlji-6

Če pa ne maramo valjanja, iz testa natrgamo enako težke kose testa (cca. 85 g na kos) in vsak kos testa na delovni mizi s prsti sploščimo, na sredino damo marmelado, zapremo kot mošnjiček in med dlanmi oblikujemo v buhtelj.

buhtlji-1Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zložimo buhtlje. Na spodnjo stran obrnemo tisti del, kjer smo buhtelj zaprli.

buhtlji-4

Buhtlje pustimo cca. 30 minut vzhajati, nato jih spečemo v pečici na 180 stopinj Celzija 35 do 40 minut.

buhtlji-5

Pečene buhtlje po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu.

buhtlji-2

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 44 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor