Zelenjavna mineštra s cmočki
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavna mineštra, tako zelo okusna, a pravzaprav čisto enostavna enolončnica. Sama jo pogosto popestrim in obogatim s cmočki. Recept je povsem enostaven, s sestavinami, ki nam jih v danem trenutku ponuja vrt (ali zamrzovalnik, če smo v njem kaj shranili za zimske dni). Je prava ideja za nasitno, brezmesno kosilo.

Pripomočki za zelenjavno mineštro:

  • posoda za kuhanje
  • merilnik tekočin
  • kuhalnica
  • deska in nož za rezanje

Za cmočke:

  • plastična posodica
  • jedilna žlica
  • vilica

Sestavine za zelenjavno mineštro:

(za 4 osebe)

Za zelenjavno mineštro:

  • 800 – 900 g mešane sezonske zelenjave
  • 1 manjša čebula
  • 1 manjši por
  • 1,8 l vode
  • 2 žlici domače jušne osnove ali suhe začimbne mešanice
  • šopek nasekljanega peteršilja ali jedilna žlica posušenega
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • paradižnikova mezga (približno za 1 jedilno žlico)

Za cmočke:

  • 1,5 dl mleka
  • 1/2 jedilne žlice olja (nikar ne pozabite na olje, sicer vam bodo cmočki razpadli)
  • 7 – 8 zvrhanih žlic drobtin
  • 3 – 4 zvrhane žlice gladke moke
  • 2 celi jajci

Postopek priprave zelenjavne mineštre s cmočki:

Najprej pripravimo zelenjavo (očistimo, narežemo na poljubno velikost). Sama sem za tokratno zelenjavno mineštro uporabila: cvetačo, brokoli, stročji fižol, rdečo papriko, korenje, grah, bučke.

zelenjavna-minestra-s-cmocki (3)

Olupimo čebulo in očistimo por. Nasekljamo na koščke, primerne za praženje.

zelenjavna-minestra-s-cmocki (2)

Nato na štedilnik pristavimo posodo, v kateri bomo zelenjavno mineštro kuhali. Raztopimo kokosovo mast in počakamo, da se segreje na temperaturo, primerno za praženje. Popražimo por in čebulo. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni.

zelenjavna-minestra-s-cmocki (7)

Nato dodamo izbrano narezano in očiščeno zelenjavo, peteršilj. Dobro premešamo.

Malo popražimo, nato pa prilijemo 2,5 dl vode in dodamo domačo jušno osnovo (ali suho mešanico začimb).

Počakamo, da zavre, nato pa zmanjšamo ogenj na štedilniku in pustimo, da narahlo vre približno 15 – 20 minut. Nato prilijemo še preostalo vodo in povišamo ogenj na štedilniku, da vse skupaj ponovno zavre. Nato zmanjšamo ogenj, po okusu solimo, popopramo in dodamo muškatni orešček. Dodamo tudi paradižnikovo mezgo. Vse skupaj dobro premešamo in na zmernem ognju pustimo, da počasi vre še nekje 20 minut (odvisno tudi od zelenjave, ki ste jo izbrali).

Ta čas, lahko pripravimo zmes za cmočke. V manjšo plastično posodico razbijemo jajci in ju s pomočjo vilice razžvrkljamo. Nato dodamo vse mokre sestavine, premešamo in na koncu vmešamo še suhe sestavine.

Namig
V kolikor želite, da bodo cmočki v zelenjavni mineštri bolj rahli, 1 žlico moke rajši nadomestite z dodatno žlico drobtin.

Dobro zmešamo, da dobimo gladko zmes, ki bo sprva malo bolj redka, s časom pa se bo še malo strdila. Ko je zmes za cmočke pripravljena, jo pustimo, da 5-10 minut počiva.

zelenjavna-minestra-s-cmocki (10)

Približno 5 minut, preden je zelenjavna mineštra kuhana, vanjo dodamo cmočke. Te oblikujemo s pomočjo žlice in jih enega za drugim polagam v vrelo zelenjavno mineštro.

Kuhamo (na zmernem ognju) še nekaj minut in jed je gotova. Ker cmočki zelenjavno mineštro okrepijo, je povsem primerna za samostojen obrok.

Namesto cmočkov pa lahko zraven postrežete tudi pečen kruh.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor