Medena torta
Print Friendly, PDF & Email

Medena torta, poznana tudi kot Marlenka je sladica, narejena za prave sladokusce! Okusi se tako lepo prepletajo med seboj, da si včasih sploh ne želimo drugega, kot košček dobre medene tortice, ‘marlenke’! 😀 Najboljša je pogreta, da se krema lepo prepoji čez biskvitne plošče! 🙂

marlenka-14
Jagode izvrstno pašejo k marlenki!

 

Medena torta – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • pekač
  • papir za peko
  • kozica 2x
  • kuhalnica 2x
  • vilica
  • žlica
  • skleda in manjša skledica
  • metlica
  • valjar
  • skodelica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • kuhinjska krpa
  • škarje
  • oster nož

Medena torta – sestavine:

Testo:

  • 2 jajci
  • 60 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 40 g medu
  • 1 pecilni prašek
  • 600 g moke
  • 150 g sladkega kakava
  • 1,5 dl mleka

Krema:

Medena torta – postopek:

V kozici, na nizkem ognju stopimo maslo, dodamo mu kakav, sladkor in med, ter 1,5 dl mleka. Ko se vse sestavine pomešajo, dodamo razžvrkljana jajca in dobro premešamo. Kozico odstavimo s štedilnika in pustimo, da se malo ohladi.

marlenka-1

V skledi zmešamo moko s pecilnim in ko se je čokoladna mešanica malo ohladila, je prilijemo k moki s pecilnim.

marlenka-2

Zamesimo v gladko testo. Testo bo malo trše, kot smo ga vajeni. Če se vam zdi, da ni dovolj elastično, mu dodajte malo vode in ga pregnetite. Testo nato razdelimo na 4 enake dele.

marlenka-3

Odrežemo 5 kosov papirja za peko in testo valjamo med dvema plastema papirja za peko.

marlenka-4   marlenka-5

Vsak kos posebej razvaljamo v približen pravokotnik, ali kvadrat, cca 3 mm na debelo.

marlenka-7

Vsakega posebej pečemo 5 minut, pri 180°C. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pekača, pustimo jih na papirju za peko in jih prekrivamo z mokro, dobro ožeto, čisto kuhinjsko krpo.

marlenka-6

Ko so vsi oblati pečeni, pripravimo kremo. V kozici, na zelo nizkem ognju stopimo maslo, ko se stopi, kozico odstavimo, počakamo 3 minute ter maslu dodamo razžvrkljana jajca in med. Mešamo dokler masa ni enotna.

marlenka-8

Dodamo še kondenzirano mleko in kozico postavimo nazaj na nizek ogenj. Mešamo in kuhamo 5-7 minut, oz. toliko časa, da se krema začne gostiti. Ne smemo je zažgati! Zato ves čas kuhamo na nizkem ognju. Ko je krema zgoščena, jo odstavimo, in pustimo da se hladi.

marlenka-9

Nato oblate odkrijemo in jih z nožem obrežemo v isto velike kvadrate, ali pravokotnike, po želji. Lahko si pomagamo s šablono, ki jo izrežemo iz peki papirja. Ostankov ne zavržemo, saj jih bomo potrebovali kasneje. Na pladenj, ali dovolj velik krožnik, položimo prvi oblat, in nanj namažemo kremo, približno 2-3 mm na debelo.

marlenka-10   marlenka-12

Nato čezenj položimo naslednji oblat in prav tako namažemo kremo. Postopek ponavljamo, do zadnje plasti. Nato še čez zadnjo plast, premažemo kremo, ki nam je ostala, če je kreme dovolj, premažemo še vse štiri stranice medene tortice. Ostanke, ki smo jih obrezali od oblatov, zdrobimo med prsti in jih posipamo po celotni površini. Po želji lahko, namesto zdrobljenih oblatov, posipate mlete orehe.

marlenka-13

Medena tortica, ”marlenka” naj, predenj jo režemo, počiva v hladilniku vsaj 7-8 ur, ali kar čez noč. Predenj jo postrežemo, jo pogrejemo v mikrovalovni pečici za približno 30 sekund, da postane rahlo topla.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor