Svinjina v testu s kokosovim pirejem
Print Friendly, PDF & Email

Nedeljsko kosilo z bližnjimi je nekaj, za kar se je potrebno potrudit, saj ni lepšega kot videti zadovoljne in nasmejane obraze nam najdražjih. Zato naj nam ne bo nikoli žal časa, ki ga v ta namen preživimo ob štedilniku. Ta jed je resnično nekaj posebnega, tako po okusih kot po izgledu, zato jo je potrebno poizkusiti in z njo razveseliti nam najdražje.

Svinjina v testu s kokosovim pirejem

Svinjina v testu s kokosovim pirejem – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • oster nož
  • električni sekljalnik
  • blender
  • ponev
  • pekač
  • folija za živila
  • silikonska lopatka
  • papir za peko
  • tlačilka za krompir

Svinjina v testu s kokosovim pirejem – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 1,5 kg svinjine (hrbtni del kareja brez kosti)
  • 20 dag suhe prekajene šunke
  • sol
  • poper: bel, rdeč in črn, (poper zmeljemo ali ga zdrobimo z valjarjem)
  • Svinjina v testu s kokosovim pirejemdimljena paprika
  • koriander
  • kosmiči čilija
  • dijon gorčica
  • lovor
  • majaron
  • timijan
  • rožmarin
  • mleta kumina
  • česen
  • 500 g šampinjonov
  • 10 dag pinjol
  • 1 kg krompirja
  • kokosov oreh
  • olivno olje
  • suho belo vino
  • listnato testo – da bo lažje goljufamo in ga kupimo 😉
  • maslo

Svinjina v testu s kokosovim pirejem – postopek:

Svinjina v testu:

Iz začimb –  soli, popra (belega, rdečega in črnega), dimljene paprike, koriandera, kosmičov čilija, dijonske gorčice, lovorovega lista, majarona, timijana, rožmarina. mlete kumine, česna in  2 dl olivnega olja pripravimo marinado v sekljalniku.

MarinadaZ pripravljeno marinado premažemo meso, tako da jo čimbolj vtremo v meso (nežna masaža). Če nam čas dopušča in tako je najbolje, to naredimo en dan pred pripravo. Tako pripravljeno meso damo pokritega z prozorno folijo za živila na hladno.

Mariniranomeso

Naslednji dan si pripravimo pire iz šampinjonov z pinjolami. Šampinjone očistimo in skupaj z pinjolami zmeljemo v pire.

Šampinjonimletje

Šampinjonov pire nato prepražimo, in mu dodamo en rumenjak za boljšo teksturo.

Praženješampinjonov

Nato meso popečemo na hitro z vseh štirih strani, da ga zapremo in preprečimo izhod slastnih sokov iz mesa.

Hitrapopekamesa

Ko smo meso popekli, ga pustimo cca pol ure pokritega počivati. Medtem si pripravimo prozorno folijo za živila, na katero naložimo prekajeno suho šunko.

Šunkanafoliji

Na šunko nanesemo pire šampinjonov, na katerega položimo meso.

Mesonašamppireju

Vse skupaj s pomočjo folije za živila, na kateri so vse sestavine, tesno zvijemo in postavimo za pol ure v hladilnik.

Mesotesnozvito

Medtem si pripravimo listnato testo. Na testo postavimo meso (ki ga prej vzamemo iz folije), in ga tesno zvijemo, da dobimo čudovit hlebček.

mesovtestu

Pekač obložimo s peki papirjem in pečemo 1 uro in 45 minut. Najprej pokrito na 160 stopinj Celzija 1 uro, nato 45 minut na 200 stopinj Celzija. Po tem času je pečeno. Nato vzamemo iz pečice, in počakamo malo, da se ohladi, saj bomo potem lažje rezali.

svinjinavtestupečena

Režemo z zares ostrim nožem, saj bomo le tako dobili zares čudovite kose.

rezanje

Kokosov pire

Med pečenjem mesa si pripravimo krompirjev pire, temu pa dodamo pire kokosovega oreha. Okus, ki vas bo resnično navdušil.

pire

Krompir in kokos skupaj pretlačimo v pire, dodamo sol in maslo. Pripravljeno.

Dober tek!

Nasvet kako zlomiti oziroma odpreti kokosov oreh
Kokosov oreh ima na vrhu tri očesa in samo eno je pravo, katerega z lahkoto odprete. To ugotovite tako, da z nožem vbodete v oko, in tistega, ki je pravo, boste z lahkoto prebodli.

kokosovoreh 001

Pravo oko odpremo z nožem in iz oreh izcedimo tekočino, mladi orehi imajo v sebi vodo, tisti v letih pa mleko. Ko smo tekočino izcedili, z malo močnejšim nožem udarjamo po sredini oreha. Po največ desetih udarcih oreh poči.

kokosovoreh 007

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor