Odlična jed iz mletega mesa in ohrovta iz pečice
Odlična jed iz mletega mesa in ohrovta predstavlja nasitno in okusno kosilo. Je hitro pripravljena in ne zahteva posebnih kuharskih veščin.
Pripomočki za pripravo jedi iz mletega mesa in ohrovta
- nož in deska za rezanje
- cedilo
- vok ali kozica s pokrovko
- kuhalnica
- pekač (20*30 cm, lahko tudi malo večji)
- plastična skleda
- posoda s pokrovko
- skodelica
- ribežen
- vilica
- štedilnik, električna pečica
Sestavine za jed iz mletega mesa in ohrovta:
(Za 4 osebe)
- 500 g mletega mešanega mesa
- 500 g ohrovta
- sol po okusu
- cca. za 1 jušno žlico posušenega mletega peteršilja (še bolje svež, če ga imamo)
- 1 srednje velika čebula
- 2-3 ščepce mlete sladke rdeče paprike
- 2-3 stroki česna (lahko tudi suh, mleti česen, če svežega nimate)
- 1 celo jajce
- 0,5 dl smetane za kuhanje
- malo kokosove masti (ali druge maščobe)
Za preliv:
- 2 dl smetane za kuhanje
- 2 celi jajci
- 80 g sira (jaz uporabim sir ementalec)
- malo masla za mazanje pekača
Postopek priprave jedi iz mletega mesa in ohrovta:
Najprej sesekljamo čebulo. V voku segrejemo kokosovo mast in na njej prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo mleto mešano meso in začimbe (sol, peteršilj, drobno nasekljan česen, mleto rdečo papriko). Dobro premešamo in dušimo na zmernem približno 15 minut (vmes občasno premešamo). Po tem odstavimo s štedilnika in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Medtem, ko se meso ohlaja, pripravimo ohrovt. Še prej pa priklopimo električno pečico in temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica). Istočasno pa na štedilnik pristavimo posodo z vodo in medtem, ko čakamo, da zavre, pripravimo ohrovt.
Ohrovt prerežemo na pol, odstranimo steblo, nato pa ohrovt narežemo na približno pol centimetra široke rezance.
Ko voda na štedilniku zavre, jo osolimo in vanjo stresemo na rezance narezan ohrovt. Pokrijemo in kuhamo 3 minute. Po tem času ohrovt odcedimo.
Meso se je sedaj že nekoliko ohladilo, zato k mesu stresemo ohrovt in premešamo. Nato dodamo še smetano za kuhanje in jajce.
Ponovno dobro premešamo in nadevamo v pekač, ki smo ga malenkost namazali z maslom.
Sedaj pripravimo preliv. Sir naribamo, v skodelici pa s pomočjo vilice (ali metlice za stepanje) zmešamo jajci in smetano za kuhanje v enotno zmes. Dodamo še nariban sir.
Sir vmešamo v jajčno-smetanov preliv in vse skupaj prelijemo čez mleto meso in ohrovt v pekaču.
Potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 °C in pečemo 25 minut.
Ko je jed iz mletega mesa in ohrovta pečena, zaradi lažjega rezanja počakamo 5 minut, preden jo razrežemo in postrežemo.
Dober tek!