Pečena cvetača s hrustljavo slanino
Pečena cvetača s hrustljavo slanino lahko skupaj z solato predstavlja glavno jed (kosilo ali večerjo), zraven se odlični prileže tudi porova juha s cvetačo. Lahko pa pečeno cvetačo s hrustljavo slanino postrežemo tudi kot prilogo. Če želite, lahko slanino povsem izpustite iz recepta in pripravite le okusno pečeno cvetačo. Priprava te okusne jedi nam vzame s kuhanjem in peko vred nekje 35-40 minut.
Pripomočki za pripravo pečene cvetače s hrustljavo slanino:
- deska za rezanje
- nož
- cedilo
- metlica za stepanje
- plastična skleda 2x
- posoda za kuhanje s pokrovom
- ponev in kuhalnica
- pekač (velikosti 23 x 30 cm; lahko je tudi malo manjši)
- štedilnik, električna pečica
Sestavine za pripravo pečene cvetače s hrustljavo slanino:
Za 3-4 osebe
- 650 g cvetače
- 250 g prekajene slanine
- 2 celi jajci
- 250 g kisle smetane (lahko tudi smetana za kuhanje)
- šopek peteršilja (lahko svež ali posušen)
- sol po okusu
- poper po okusu
- muškatni orešček po okusu
- česen; sveži (2 stroka) nasekljan na drobno ali mleti suhi
- maslo za mazanje pekača
- malo kokosove masti za praženje slanine
Postopek priprave pečene cvetače s hrustljavo slanino:
Priklopimo pečico in nastavimo temperaturo na 180 °C.
Nato najprej cvetačo razdelimo na cvetke. Kosi so lahko malo večji. Morebitne slabe dele , odrežemo. Cvetačo operemo (če imate cvetačo, ki je domača in zato obstaja možnost, da se v njej skriva kakšna živalca, vam priporoča, da jo za nekaj časa namočite v slani vodi, tako bodo živalce priplavale na plan, vi pa boste imeli očiščeno cvetačo :).)
Na štedilnik postavimo dovolj velik lonec, v katerega smo nalili nekaj vode, in jo solimo. Ko voda zavre, vanjo stresemo cvetačo in jo v pokriti posodi, ob zmernem vrenju kuhamo 8 minut.
Medtem, ko se cvetača kuha, pripravimo slanino. Slanino narežemo na manjše koščke.
Na to na ponvi raztopimo malo kokosove masti (res, čisto malo) in popražimo koščke slanine tako, da bodo lepo hrustljavo zapečeni. Ko je slanina zapečena, ponev odstavimo s štedilnika.
V plastični skledi s pomočjo metlice za stepanje razžvrkljamo jajci, kislo smetano in začimbe.
Sedaj je cvetača že kuhana, zato jo odcedimo. Cvetačo, ki smo jo odcedili, stresemo v pekač, smo ga malo namazali z maslom in jo čim bolj enakomerno porazdelimo po pekaču.
Čez cvetačo potresemo slanino, ki smo jo zapekli.
Čez vse skupaj pa prelijemo preliv, ki smo ga naredili iz kisle smetane, jajc in začimb. Pečemo 20 minut na 180 °C.
Ko je pečena, vzamemo iz pečice, in počakamo nekaj minut, nato pa razrežemo na kose in postrežemo.
Naj vam tekne!