Pečena cvetača s hrustljavo slanino
Print Friendly, PDF & Email

Pečena cvetača s hrustljavo slanino lahko skupaj z solato predstavlja glavno jed (kosilo ali večerjo), zraven se odlični prileže tudi porova juha s cvetačo.  Lahko pa pečeno cvetačo s hrustljavo slanino postrežemo tudi kot prilogo. Če želite, lahko slanino povsem izpustite iz recepta in pripravite le okusno pečeno cvetačo. Priprava te okusne jedi nam vzame s kuhanjem in peko vred nekje 35-40 minut.

Pripomočki za pripravo pečene cvetače s hrustljavo slanino:

  • deska za rezanje
  • nož
  • cedilo
  • metlica za stepanje
  • plastična skleda 2x
  • posoda za kuhanje s pokrovom
  • ponev in kuhalnica
  • pekač (velikosti 23 x 30 cm; lahko je tudi malo manjši)
  • štedilnik, električna pečica

Sestavine za pripravo pečene cvetače s hrustljavo slanino:

Za 3-4 osebe

  • 650 g cvetače
  • 250 g prekajene slanine
  • 2 celi jajci
  • 250 g kisle smetane (lahko tudi smetana za kuhanje)
  • šopek peteršilja (lahko svež ali posušen)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • česen; sveži (2 stroka) nasekljan na drobno ali mleti suhi
  • maslo za mazanje pekača
  • malo kokosove masti za praženje slanine

Postopek priprave pečene cvetače s hrustljavo slanino:

Priklopimo pečico in nastavimo temperaturo na 180 °C.

Nato najprej cvetačo razdelimo na cvetke. Kosi so lahko malo večji. Morebitne slabe dele , odrežemo. Cvetačo operemo (če imate cvetačo, ki je domača in zato obstaja možnost, da se v njej skriva kakšna živalca, vam priporoča, da jo za nekaj časa namočite v slani vodi, tako bodo živalce priplavale na plan, vi pa boste imeli očiščeno cvetačo :).)

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (4)

Na štedilnik postavimo dovolj velik lonec, v katerega smo nalili nekaj vode, in jo solimo. Ko voda zavre, vanjo stresemo cvetačo in jo v pokriti posodi, ob zmernem vrenju kuhamo 8 minut.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (1)

Medtem, ko se cvetača kuha, pripravimo slanino. Slanino narežemo na manjše koščke.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (5)

Na to na ponvi raztopimo malo kokosove masti (res, čisto malo) in popražimo koščke slanine tako, da bodo lepo hrustljavo zapečeni. Ko je slanina zapečena, ponev odstavimo s štedilnika.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (2)

V plastični skledi s pomočjo metlice za stepanje razžvrkljamo jajci, kislo smetano in začimbe.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (3)

Sedaj je cvetača že kuhana, zato jo odcedimo. Cvetačo, ki smo jo odcedili, stresemo v pekač, smo ga malo namazali z maslom in jo čim bolj enakomerno porazdelimo po pekaču.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (8)

Čez cvetačo potresemo slanino, ki smo jo zapekli.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (10)

Čez vse skupaj pa prelijemo preliv, ki smo ga naredili iz kisle smetane, jajc in začimb. Pečemo  20 minut na 180 °C.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (9)

Ko je pečena, vzamemo iz pečice, in počakamo nekaj minut, nato pa razrežemo na kose in postrežemo.

pecena-cvetaca-s-hrustljavo-slanino (16)

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor