Gratinirana cvetača in korenje s sezamom
PrintFriendly and PDF

Zopet sem pripravila nekaj zelenjavnega. Gratinirana cvetača in korenje s sezamom lahko predstavljata prilogo ali pa samostojno jed. Če imate pri roki še kakšen brokoli ali bučko, ju z lahkoto lahko dodate in tako še popestrite okus. Sezam pri tej jedi doda malo hrustljavosti in seveda pikico na i s svojim okusom. Če sezama ne marate, ga lahko tudi izpustite.

Pripomočki za pripravo gratinirane cvetače in korenja s sezamom

  • nož in deska za rezanje
  • večja skleda
  • metlica za stepanje
  • pekač velikosti 20*30 centimetrov
  • kuhinjska tehtnica
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • cedilo
  • štedilnik
  • ribežen
  • pečica

Sestavine za pripravo gratinirane cvetače in korenja s sezamom

Za 4 osebe (kot priloga):

  • 400-450 g cvetače (tehtano očiščeno)
  • 250 g korenja

Za preliv:

  • 100 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • 3-4 ščepci muškatnega oreščka
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • 1 šopek peteršilja ali 1 žlica posušenega
  • 2 jedilni žlici sezamovih semen
  • 2-3 stroki česna

In še:

  • 100 g poljubnega sira (v mojem primeru ementaler;)
  • malo olja za namastitev pekača

Priprava gratinirane cvetače in korenja s sezamom

Cvetačo očistimo in ”nacvetkamo”. Večje cvetove cvetače narežemo na manjše, poljubno velike dele. Korenje očistimo in ga narežemo na poljubno velike kose. Na štedilnik pristavimo posodo z vodo in počakamo, da zavre.
Ko voda zavre vanjo stresemo pripravljeno cvetačo in korenje in ju na hitro pokuhamo, nekje 5-7 minut.

Kuhamo ob zmernem vrenju, v pokriti posodi. Cvetačo in korenje nato odcedimo. Medtem, ko pa se cvetača in korenje kuhata, olupimo česen in ga na drobno nasekljamo, peteršilj splaknemo pod hladno vodo, ga otresemo in prav tako nasekljamo. Sir pa naribamo.

Sedaj priklopimo električno pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica) in medtem, ko čakamo, da se ogreje pripravimo preliv.

V skledo damo jajce, kislo smetano, dodamo nasekljan peteršilj in česen, poper, sol in muškatni orešček. Dodamo še 2 jedilni žlici sezama. Vse skupaj z metlico za stepanje zmešamo v enotno zmes.

V posodo k prelivu dodamo pokuhano cvetačo in korenje in dobro premešamo, da se preliv porazdeli po vsej zelenjavi. Vse skupaj denemo v pekač, ki smo ga pred tem malo namazali z oljem.

Povrhu enakomerno potresemo še nariban sir.

Pečemo v pečici, ki se je sedaj že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) in pečemo 30 minut. Če želite, da se sir na vrhu bolj zapeče čas pečenja podaljšajte za 5-10 minut.

Ko sta gratinirana cvetača in korenje s sezamom pečena, pekač vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, preden razkosamo in postrežemo.

Če imate radi cvetačo poskusite tudi:

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?