Prepražene lisičke – enostavno okusno
Najenostavnejši način za pripravo zelo okusnih lisičk, ki jih lahko pripravimo za malico ali kosilo, poleg pa, glede na namen obroka, ponudimo primerno prilogo: riž, testenine, krompir, kruh in seveda solato.
Tako pripravljene lisičke so primerne tudi za diabetike, vsebujejo pa zgolj nekaj sestavin: olje, sol in po okusu tudi poper. Za pripravo hitro praženih lisičk na olju je najbolje uporabiti sveže nabrane ali kupljene lisičke, saj zamrznjene, če niso pravilno pripravljene, rahlo pogrenijo. Lisičke vsebujejo tudi vitamine A, B in D, vsebujejo tudi antioksidante in vlaknine, na 100 g pa vsebujejo le 38 kalorij.
Pražene lisičke na olju – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Pražene lisičke na olju – sestavine
Sestavine za 2 osebi:
- 500 g očiščenih lisičk (svežih ali zamrznjenih)
- 30 ml ekstra deviškega olivnega olja
- morska sol po okusu
- poper po želji
- šopek peteršilja ali drobnjaka za okus in dekoracijo
Pražene lisičke na olju – postopek priprave
Lisičke najprej preberemo in jim odstranimo vejice, liste … nato jih večkrat operemo, da so čiste, oprane damo na cedilo, da jim odvečna voda odteče, nato večje lisičke prerežemo ali pretrgamo na dva ali več delov, da so primerne velikosti za en ugriz.
Peteršilj ali drobnjak operemo in nasekljamo, da ga imamo pripravljenega za postrežbo.
V vok ali ponev odmerimo olje in ga rahlo segrejemo, potem dodamo pripravljene lisičke, med praženjem občasno pomešamo, lisičke izpustijo zelo veliko tekočine.
Pražimo in mešamo jih tako, dolgo, da voda iz voka izhlapi.
Nato jih med stalnim mešanjem pražimo še 5 minut, da se rahlo zapečejo, med tem časom lisičke tudi posolimo.
Pražene lisičke postrežemo na krožniku, nasekljan peteršilj (ali drobnjak), po njih potrosimo na koncu.
Zraven ponudimo tudi poper in sol, da si pražene lisičke pripravimo za naš okus.
Najpreprostejše jedi imajo najbolj naraven, prvinski okus. Lučka Glaser
Pripravila sem vam nekaj idej, kaj lahko ponudimo poleg:
- Riž z ajdovo kašo kot priloga.
- Rahel in nelepljiv riž kot priloga.
- Riž po vrtnarsko za prilogo.
- Domači jajčni rezanci.
- Domači bleki, krpice ali flikce.
- Bučni njoki (svaljki) z maslom in drobtinami.
- Domače bagete.
- Enostaven recept za beli kruh.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Rahle polnozrnate bige brez gnetenja.