Koruzno krompirjevi žganci z ječmenovo belo kavo
Print Friendly, PDF & Email

Koruzno krompirjevi žganci z ječmenovo belo kavo so nasitna stara kmečka jed, ki je bila velikokrat na mizi tudi v delavskih naseljih, posebno med rudarji in železarji.
Jed je sladko slanega okusa, ki je zelo prijeten. Pa tudi njihov videz je mamljiv, zato si jih le pripravite. Lahko za zajtrk, malico, kosilo ali večerjo, vedno se priležejo. Zaradi koristnih snovi v krompirju in koruzni moki, pa lahko trdimo, da so koristni tudi za naš organizem.

100 g krompirja vsebuje 68 kalorij in minerale kot so: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo in pomemben vir vitaminov: C, B1 in B2. Krompir ima bogato hranljivo vrednost in vsebuje zaščitne snovi, minerale in vitamine. Koruzna moka ne vsebuje glutena in je primerna za ljudi, ki se izogibajo glutenu. 100 g koruzne moke vsebuje 365 kal, rudnine: natrij, kalij, kalcij, železo, magnezij, fosfor in vitamine: B1, B2, B6.

Ječmenova bela kava je pripravljena iz praženega ječmena in korenine cikorije, v trgovini jo najdemo pod različnimi imeni, eno izmed blagovnih imen je tudi Proja, ki je postala tudi kar nadimek za prosenovo kašo. Je okusen nadomestek kavi, ki so jo kuhali že v starih časih in je, v kombinaciji z mlekom, kosom kruha ali žganci služila kot zajtrk.
Lonec kuhane črne ječmenove kave pa je tudi služil za osvežitev preko celega dne, da so se odžejali po trdem težkem delu. Ječmenova črna kava je najbolj zdrav napitek, ki ne vsebuje kofeina in je bila včasih zelo priljubljena v industrijskih in rudarskih krajih, kjer praktično ni bilo shrambe, v kateri se ne bi nahajal velik lonec kuhane kave iz praženega ječmena in cikorije.

Pripomočki za koruzno krompirjeve žgance z ječmenovo belo kavo

  • lonec
  • merica za tekočino
  • kuhalnica
  • žlica
  • mešalnik
  • štedilnik
  • skodelica
  • lonec brez pokrovke
  • tehtnica
  • posoda za mleko

Sestavine za pripravo koruzno krompirjevih žgancev z ječmenovo belo kavo

Za štiri osebe

Za koruzno krompirjeve žgance:

  • 500 g krompirja
  • 500 ml koruzne moke (enostavno jo odmerite v merilniku tekočin, brez tehtanja)
  • 1 l vode
  • sol po okusu

Za ječmenovo belo kavo:

  • 20 g mešanice praženega ječmena in korenine cikorije (Proja)
  • 400 ml vode
  • 300 ml mleka
  • sladkor po okusu

Priprava krompirjevo koruznih žgancev z ječmenovo belo kavo

Najprej pripravimo krompirjevo koruzne žgance.

Olupimo krompir, ga narežemo na koščke, speremo pod čisto, tkočo vodo, ga damo v lonec za kuhanje in  zalijemo z vodo, 1 liter.  Pokrit lonec pristavimo na štedilnik, počakamo, da krompir z vodo zavre. Medtem pripravimo koruzno moko in jo odmerimo v merico za tekočino.

Koruzno moko stresemo v lonec, na vrel krompir, ki smo ga posolili, da se naredi cmok in tekočina ponovno zavre, z ročajem kuhalnice naredimo luknjico v sredini koruzne moke in lonec pokrijemo, ko ponovno zavre, nastavimo temperaturo štedilnika tako, da se na zmernem ognju počasi kuhajo vse sestavine v pokritem loncu 30 minut.

Kuhanim koruznim žgancem s krompirjem odlijemo 200 ml tekočine in jo shranimo, da jo bomo po potrebi dolivali med mešanjem koruzno krompirjevih žgancev, če bomo videli, da so le-ti presuhi. Kuhano koruzno kepo in krompir preložimo v skledo mešalnika ali navadno skledo.

Pričnemo mešati in mešamo, da se vsa moka in krompir zamesi v en cmok. Po potrebi jim prilijemo vodo, ki smo jo shranili.
Skledo pokrijemo in pustimo žgance stati vsaj 20 minut, da se koruzna moka lepo napije in nabrekne. Potem pričnemo s kuhalnico zajemati žgance in jih z vilicami strgamo, da jih nadrobimo v servirno skledo.

Nato pripravimo ječmenovo belo kavo.

V primerno velik lonec nalijemo 300 ml hladne vode in ji dodamo praženo mešanico ječmena in cikorije.

Na zmernem ognju mešanico segrevamo in čakamo, da mešanica začne počasi vreti, lonca ne pokrivamo, da nam kava ne prekipi in se razlije po štedilniku. Takoj, ko začne vreti, jo začnemo z žlico mešati toliko časa, da se pene razgubijo, lonec odstavimo s štedilnika in še vrelo kavo prelijemo s 100 ml hladne vode.
Kuhano kavo odstavimo s štedilnika, počakamo deset minut, da se mešanica ječmena in cikorije naravno usede na dno lonca. Žgance, ki smo jih nadrobili v skodelico prelijemo z vročim mlekom in dodamo kuhano ječmenovo kavo brez usedline, ki se je nabrala na dnu lonca, vse skupaj lahko potresemo tudi s sladkorjem.

Vrnimo se nekaj desetletij nazaj in si pripravimo okusen in zdrav obrok. Lučka Glaser

Zraven ječmenove bele kave lahko postrežemo tudi:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor