Brstični ohrovt s praženimi semeni
Print Friendly, PDF & Email

Brstični ohrovt s praženimi semeni je odlična priloga, ki se poda k različnim jedem. Če ga imamo radi, pa si ga lahko pripravimo tudi kot glavno jed. Priprava je hitra in enostavna, rezultat pa krožnik z malo kalorij in nič maščobe. Brstični ohrovt je bogat vir antioksidantov, železa, vitamina A, C in K ter kalcija. Je odlična hrana za srce, jetra in razstrupljanje telesa.

Brstični ohrovt s praženimi semeni – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kozica za kuhanje
  • možnar
  • ponev
  • kuhalnica

Brstični ohrovt s praženimi semeni – sestavine:

Za 2 osebi (kot priloga)

  • 100-150 g brstičnega ohrovta
  • ščepec soli
  • ščepec kurkume
  • pol žličke kokosovega olja
  • mešana semena (sezam, sončnice, laneno seme …)

Brstični ohrovt s praženimi semeni – postopek:

Pristavimo posodo z vodo in segrevamo. Tik pred vretjem vodo posolimo. Če jo solimo prej, traja dlje časa, da zavre.

Medtem ko čakamo, da voda zavre, pripravimo brstični ohrovt. Operemo ga pod tekočo vodo in očistimo. Večje glavice razpolovimo ali celo prerežemo na četrtine, medtem ko lahko majhne pustimo cele.

V slano vrelo vodo stresemo brstični ohrovt ter dodamo ščepec mlete kurkume in na zmerni temperaturi kuhamo približno 5 minut. Če imamo radi bolj mehak ohrovt, podaljšamo čas kuhanja za 2 minutki.

Čas, ko se brstični ohrovt kuha, izkoristimo za pripravo semen. V možnar stresemo nekaj žlic mešanih semen ter jih zdrobimo. Drobimo jih z občutkom in pazimo, da ne letijo po celi kuhinji.

V ponvi stopimo pol žličke kokosovega olja (uporabimo lahko poljubno vrsto maščobe).

Na vročo maščobo stresemo zdrobljena semena ter jih na hitro prepražimo. Kuhan brstični ohrovt odcedimo ali preprosto odlijemo vodo s pomočjo pokrovke. Zakaj bi “mazali” še cedilo, če ni potrebno. 🙂 S kuhalnico nežno obračamo brstični ohrovt, da se semena enakomerno porazdelijo po njem.Kot samostojno jed ga postrežemo v skodelici in ga še toplega pojemo. Dober je tudi ohlajen. Stvar okusa.

Dober tek!

Brstični ohrovt s semeni lahko postrežemo skupaj s svinjsko ribico v hrustljavi skorjici ali mesnimi polpeti z rižem.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor