Svinjska ribica v hrustljavi skorjici
Svinjska ribica v hrustljavi skorjici je specialiteta, ki jo postrežemo ob posebnih priložnostih, rojstnih dnevih, obletnicah ali drugih praznikih. Priprava sploh ni težka in tudi veliko časa nam ne vzame, kar je super, sploh če pričakujemo goste in imamo še obilo drugega dela v kuhinji.
Svinjska ribica v hrustljavi skorjici – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- leseni zobotrebci
- ponev
- lopatka
Svinjska ribica v hrustljavi skorjici – sestavine
Za 8 kosov potrebujemo:
- 400 g svinjske ribice
- 16 dolgih rezin slanine
- sol
- poper
- suha zelišča (peteršilj, bazilika)
- maščobo za peko (npr. olje)
Svinjska ribica v hrustljavi skorjici – postopek:
Svinjsko ribico narežemo na 8 enako velikih medaljonov. Okrog vsakega ovijemo 2 rezini na tanko narezane slanine in jo pritrdimo z lesenimi zobotrebci. Solimo in popramo na obeh straneh. Po želji lahko dodamo ščepec suhih zelišč – peteršilj, baziliko.
V ponvi segrejemo maščobo. Uporabimo tisto, ki jo uporabljamo sicer (olje, kokosovo olje itd.). Svinjske medaljončke previdno zložimo na vročo ponev in jih pečemo približno 5 minut.
Z lopatko jih previdno obrnemo še na drugo stran in jih prav tako pečemo približno 5 minut.
Pečene medaljončke serviramo na ogret ovalni krožnik.
Svinjska ribica v hrustljavi skorjici se odlično poda h kuhani zelenjavni prilogi ali pisanim kruhovim cmočkom.
Tako pripravljeno svinjsko ribico običajno pripravimo za kakšno posebno priložnost, kot je rojstni dan, obletnica ali v času praznikov. Če želimo, da bo naša pojedina zares bogata in slavnostna, pripravimo tudi pijano hrenovko ter praznično smrečico iz palačink. Če ostane v želodčkih še kaj prostora, pa ga zapolnimo s preprosto, a elegantno sladico – panakoto.
Dober tek ob bogati pojedini!