Mesni polpeti z rižem
Print Friendly, PDF & Email

Mesni polpeti z rižem so narejeni po sistemu “pospravi ostanke” kuhanega riža. Polpete lahko spečemo v ponvi ali jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih spečemo v pečici – kakor nam je ljubše.

Mesni polpeti z rižem – pripomočki:

  • večja posoda
  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev ali pekač
  • lopatka

Mesni polpeti z rižem – sestavine:

Sestavine so za 4 osebe.

  • 500 g mletega mesa
  • cca. 200 g kuhanega riža (lahko indijski riž)
  • 3 žlice kokosovega olja (ali druge maščobe)
  • 1 čebula
  • sol
  • poper
  • kari
  • kurkuma
  • olje za cvrtje

 

Mesni polpeti z rižem – postopek:

Mleto meso pregnetemo ter dodamo začimbe. Solimo, popramo ter dodamo še malo karija in kurkume. Začimbe so stvar okusa in jih lahko doziramo po želji in okusu.

Na drobno narežemo 1 čebulo in vmešamo v maso.

Dodamo še kuhan riž. Porabimo lahko “ostanke” riža ali skuhamo novega. Količina riža naj bo približno 200 g, vendar ni nič narobe, če je nekoliko manj ali več. Riž vmešamo v maso in iz nje oblikujemo mesne polpete, debele približno 1,5 cm.

Mesne polpete z rižem lahko spečemo v ponvi ali jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem in jih spečemo v pečici (25 – 30 min na 200° C). Če jih pečemo v ponvi, le-to prej namastimo. Uporabimo približno 3 žlice tiste maščobe, ki jo uporabljamo tudi sicer. Če jih pečemo v pečici, pa jih le pokapljamo z oljem ali premažemo s čopičem. V obeh primerih je potrebno polpete med peko obrniti še na drugo stran.

V kolikor mesne polpete spečemo v ponvi, jih nato položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.

Dober tek!

Zraven lahko postrežemo zelenjavno prilogo ali kakšno slastno solato. Izberemo lahko nekaj od spodaj naštetih jedi.

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor