Mesni polpeti z rižem
Mesni polpeti z rižem so narejeni po sistemu “pospravi ostanke” kuhanega riža. Polpete lahko spečemo v ponvi ali jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih spečemo v pečici – kakor nam je ljubše.
Mesni polpeti z rižem – pripomočki:
- večja posoda
- deska za rezanje
- nož
- ponev ali pekač
- lopatka
Mesni polpeti z rižem – sestavine:
- 500 g mletega mesa
- cca. 200 g kuhanega riža (lahko indijski riž)
- 3 žlice kokosovega olja (ali druge maščobe)
- 1 čebula
- sol
- poper
- kari
- kurkuma
- olje za cvrtje
Mesni polpeti z rižem – postopek:
Mleto meso pregnetemo ter dodamo začimbe. Solimo, popramo ter dodamo še malo karija in kurkume. Začimbe so stvar okusa in jih lahko doziramo po želji in okusu.
Na drobno narežemo 1 čebulo in vmešamo v maso.
Dodamo še kuhan riž. Porabimo lahko “ostanke” riža ali skuhamo novega. Količina riža naj bo približno 200 g, vendar ni nič narobe, če je nekoliko manj ali več. Riž vmešamo v maso in iz nje oblikujemo mesne polpete, debele približno 1,5 cm.
Mesne polpete z rižem lahko spečemo v ponvi ali jih zložimo na pekač, obložen s peki papirjem in jih spečemo v pečici (25 – 30 min na 200° C). Če jih pečemo v ponvi, le-to prej namastimo. Uporabimo približno 3 žlice tiste maščobe, ki jo uporabljamo tudi sicer. Če jih pečemo v pečici, pa jih le pokapljamo z oljem ali premažemo s čopičem. V obeh primerih je potrebno polpete med peko obrniti še na drugo stran.
V kolikor mesne polpete spečemo v ponvi, jih nato položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.
Zraven lahko postrežemo zelenjavno prilogo ali kakšno slastno solato. Izberemo lahko nekaj od spodaj naštetih jedi.