Enostavna zelenjavna omaka
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna zelenjavna omaka, polnega okusa. Prileže se kot priloga k svaljkom, popečenim zrezkom, k testeninam, tortelinom, nam pa je tokrat teknila s polento, naravnost odlična pa je skupaj s pečeno polento s parmezanom. Pri pripravljena je zelo enostavno, v le nekaj korakih.


Pripomočki za pripravo zelenjavne omake

  • nož in deska za rezanje
  • lupilec
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • štedilnik

Sestavine za pripravo zelenjavne omake

Za 2-3 osebe:

  • 1-2 mladi čebuli
  • 1-2 stroka česna
  • 1 manjša bučka (cca. 250 g)
  • 1/2 rdeče paprike (cca. 70 g)
  • 1,5 dl domače paradižnikove mezge
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • muškatni orešček po okusu
  • 3-4 ščepi timijana (lahko tudi bazilike ali peteršilja)
  • malo maščobe (cca.1 jedilna žlica olivnega olja v mojem primeru)

Postopek priprave zelenjavne omake

Najprej vam priporočam, da očistite in pripravite vso zelenjavo. Mlado čebulo skupaj z zelenjem narežemo na kolobarje, tudi česen olupimo in ga sesekljamo. Bučko olupimo in narežemo na poljubno velike koščke. Moji so veliki okoli 0,5 centimetra. V primeru, da imate domačo, mlado bučko lupljenje ni potrebno. Tudi papriko očistimo in jo narežemo na poljubne koščke.

Nato v kozici segrejemo malo maščobe in na njej na hitro prepražimo mlado čebulo in česen. Toliko, da lepo zadiši. Nato dodamo narezano bučko, vse začimbe in premešamo. V pokriti kozici na zmanjšani temperaturi (toliko, da nežno brbota) dušimo cca. 3 minute.
Nato dodamo še papriko, ponovno premešamo in ponovno dušimo 2-3 minute.

Po tem času prilijemo še domačo paradižnikovo mezgo (če je nimate, uporabite kupljeno pulpo), premešamo in povišamo temperaturo na štedilniku, da zelenjavna omaka zavre. Ko zavre, ponovno znižamo temperaturo in v pokriti kozici kuhamo še približno 15 minut.

Zelenjavna omaka je pripravljena, da jo postrežete poleg vaše najljubše jedi.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor