Jabolka in rabarbara pečena v rdečem vinu
Print Friendly, PDF & Email

Če radi okušate nove kombinacije in vas mika stare recepte pripraviti nekoliko drugače potem jabolka in rabarbaro specite v rdečem vinu. Osvežilna sladica, ki kliče po še in jo lahko servirate na različne načine. Hitra in enostavna za pripravo bo ta sladica zagotovo osvojila vaše brbončice.

jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-6

Jabolka in rabarbara pečena v rdečem vinu – pripomočki:

  • nož za čiščenje sredice jabolk
  • pekač (dimenzije cca 18 x 25 cm)
  • nož
  • deska
  • velika servirna žlica

Jabolka in rabarbara pečena v rdečem vinu – sestavine:

  • jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-16 srednje velikih jabolk topaz (cca 800 g)
  • 1,5 dl suhega rdečega vina (cabernet sauvignon)
  • 200 do 300 g rabarbare
  • 30 g rjavega sladkorja (dve veliki servirni žlici)

(za 6 oseb)

180° C, 30 – 40 minut

Jabolka in rabarbara pečena v rdečem vinu – postopek priprave

Operite rabarbarina stebla in jabolka. Jabolkom izdolbite sredico.

jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-2

Oprana stebla rabarbare prerežite na polovico in jih zložite po sredini pekača, ob strani položite jabolka.

jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-3

Zalijte z 1,5 dl suhega rdečega vina cabernet sauvignon.

jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-4

Jabolka posipajte z dvema velikima servirnima žlicama sladkorja (cca 30 g). Pekač postavite v ogreto pečico na 180° C in pecite 30 do 40 minut.

jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-5

Pečena sladica naj se pred serviranjem dobro ohladi. Hladno lahko za nekaj ur postavite v hladilnik.

jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-9

Globok jušni krožnik bo odlična podlaga za serviranje. Vanj položite eno jabolko, nekaj stebel rabarbare, dodajte kepico vanilijinega sladoleda in sladko smetano. Po vrhu pa polijte z žlico ali dvema vinski sok, ki je ostal na dnu pekača. Prepustite se uživanju ob okušanju različnih a skladnih okusov. Sladico servirajte z žličko.

jabolka-in-rabarbara-pecena-v-redecem-vinu-7

Pameten nasvet
Kisline v suhem kraškem cabernet sauvignonu ohranijo čvrstost jabolk. Sirupu, ki ostane v pekaču pa ravno vino doda tisto prijetno aromo in poseben okus. Jabolka so na spodnjem delu obarvana rdeče, kar jim daje še poseben čar. Sladico lahko servirate tudi s kozarcem istega vina, kot je bilo uporabljeno v receptu. Nekatera jabolka se med peko rada razpadejo a nič za to! Lahko pripravite čežano iz jabolk in rabarbare – malo drugačno sladico.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Jabolka so nizkokalorično ogljiko hidratno  živilo (v povprečju le 52 kcal na 100 g živila), ker vsebujejo pektin in lupine nismo zavrgli imajo tudi nižji glikemični indeks (35). Vsebujejo tudi veliko vitamina C, ki pa se je med peko uničil, minerale kalij, fosfor, magnezij, kalcij. Rabarbara vsebuje oksalno kislino, malo sladkorjev, veliko vlaknin in pektina, ima nizek glikemični indeks in kalorično vrednost (le 21 kcal na 100 g živila). Tudi vino vsebuje obilico rastlinskih barvil in antioksidantov, ki blagodejno vplivajo na naše telo. Sladica je primerna tudi za diabetike, prav tako okusna in še bolj sprejemljiva bo tudi, če jo boste pripravili brez sladkorja. Brez slabe vesti si jo lahko privoščite tudi vsi, ki zmanjšujete vnos kalorij zaradi diet želeli pa bi se posladkati. V kombinaciji s sladoledom in smetano ima višjo kalorično vrednost in glikemični indeks a je za vse omenjene skupine jedcev zaradi vsebnosti pektina in ostalih vlaknin še vedno sprejemljiva.
Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor