Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno
Print Friendly, PDF & Email

V pomladnih dneh nam narava ponudi odlično rabarbaro za osvežitev. Babica mi je pripovedovala, da je bila nekoč “štangica rabarbare” namočena v kristalni sladkor  najbolj imeniten in zdrav posladek za mestne otroke. Uživamo jo lahko kar surovo ali iz nje pripravimo odlične pite in marmelade. Primerno ohlajena pa je najbolj osvežilna prav čežana iz jabolk in rabarbare!

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-12

Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno – pripomočki:

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • oster nož
  • deska
  • palični mešalnik

Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno – sestavine:

  • cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno4 večja jabolka (400 do 500 g)
  • 400 g rabarbarinih stebel (odvisno od velikosti 4 do 8 stebel)
  • 0,5 dl vode
  • stepena sladka smetana
  • nekaj rezin rabarbare za dekoracijo

Za 4 do 6 oseb – odvisno od serviranja.

Čas priprave pol ure.

Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno – postopek priprave

Očistite in na tanke krhlje narežite jabolka. Stebla rabarbare operete in narežete na centimetrske kose. Jabolk in rabarbare ne lupite.

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-2

V posodo za kuhanje stresete narezana jabolka in rabarbaro ter dolijte 0,5 dl vode. Ker rabarbara vsebuje veliko pektina (v vodi topni neprebavljivi ogljikov hidrat) bo gotova sladica tudi ob  dodajanju vode primerno gosta.

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-3

Dušite na tihem ognju pokrito toliko časa, da se jabolka zmehčajo. Med kuhanjem večkrat premešajte in po potrebi dolijte še malo vode.

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-4

Ko se sadje nekoliko ohladi ga pretlačite s paličnim mešalnikom.

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-5

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-6

Posodo pokrijte in postavite na hladno, da se dobro ohladi. Kako boste servirali je odvisno od vaše kreativnosti. Ker je čežana iz jabolk in rabarbare zelo pikantna sladica jo lahko ponudite tudi v manjših porcijah. Po vrhu pa jo okrasite s stepeno sladko smetano in nekaj tankimi rezinami stebla rabarbare.

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-10

cezana-iz-jabolk-in-rabarbare-osvezilno-9

Pameten nasvet
Polovico najdebelejšega stebla rabarbare prihranite za dekoracijo, do razreza ga hranite v hladilniku. Na vroč, sončen pomladni dan povabite prijateljice na kavo in jim postrezite primerno ohlajeno čežano iz jabolk in rabarbare. Ponudite jo lahko tudi otrokom za popoldansko sladkanje, ali prijateljem ob večernem obisku. Lepo se poda h kozarčku konjaka.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Rabarbara na 100 g vsebuje le 21 kcal, veliko vlaknin in malo sladkorjev in pa seveda velik del vode. Bogata je z vitaminom C, kalijem in kalcijem, vsebuje pa tudi magnezij, fosfor, selen in natrij. Zaradi velike vsebnosti oksalne kisline (največ je vsebujejo listi, zato veljajo kot neužitni) je ne uživajte prepogosto. Ker vsebuje veliko pektina je pripravljena z neolupljenimi jabolki in brez sladkorja odlična in zdrava sladica za diabetike in vse, ki želite ohranjati zdravo telesno težo. Tako pripravljena sladica ima nizek glikemični indeks.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor