Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno
V pomladnih dneh nam narava ponudi odlično rabarbaro za osvežitev. Babica mi je pripovedovala, da je bila nekoč “štangica rabarbare” namočena v kristalni sladkor najbolj imeniten in zdrav posladek za mestne otroke. Uživamo jo lahko kar surovo ali iz nje pripravimo odlične pite in marmelade. Primerno ohlajena pa je najbolj osvežilna prav čežana iz jabolk in rabarbare!
Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno – pripomočki:
- posoda za kuhanje s pokrovko
- oster nož
- deska
- palični mešalnik
Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno – sestavine:
- 4 večja jabolka (400 do 500 g)
- 400 g rabarbarinih stebel (odvisno od velikosti 4 do 8 stebel)
- 0,5 dl vode
- stepena sladka smetana
- nekaj rezin rabarbare za dekoracijo
Za 4 do 6 oseb – odvisno od serviranja.
Čas priprave pol ure.
Čežana iz jabolk in rabarbare – osvežilno – postopek priprave
Očistite in na tanke krhlje narežite jabolka. Stebla rabarbare operete in narežete na centimetrske kose. Jabolk in rabarbare ne lupite.
V posodo za kuhanje stresete narezana jabolka in rabarbaro ter dolijte 0,5 dl vode. Ker rabarbara vsebuje veliko pektina (v vodi topni neprebavljivi ogljikov hidrat) bo gotova sladica tudi ob dodajanju vode primerno gosta.
Dušite na tihem ognju pokrito toliko časa, da se jabolka zmehčajo. Med kuhanjem večkrat premešajte in po potrebi dolijte še malo vode.
Ko se sadje nekoliko ohladi ga pretlačite s paličnim mešalnikom.
Posodo pokrijte in postavite na hladno, da se dobro ohladi. Kako boste servirali je odvisno od vaše kreativnosti. Ker je čežana iz jabolk in rabarbare zelo pikantna sladica jo lahko ponudite tudi v manjših porcijah. Po vrhu pa jo okrasite s stepeno sladko smetano in nekaj tankimi rezinami stebla rabarbare.