Limonina torta na kvadrat
Limonina torta na kvadrat je zelo enostavna, preprosta in okusna torta. “Kvadrat” dobimo, ko limonin biskvit nadevamo z lemon curd oziroma z limonino kremo. Ob pripravi Limonine torte na kvadrat, te izjemne torte, bo cela hiša odišavljena s prijetno limonino aromo.
Pripomočki za pripravo limonine torte na kvadrat
- 2sklede in kuhalnica
- ožemalnik in ribežen
- električni mešalnik
- peč in okrogli pekač premera 22 cm
Sestavine za limonino torto na kvadrat:
- 100 g gladke bele moke
- 100 g gustina
- 3 jajca
- 80 g sladkorja
- 1 limon
- 1 pecilni prašek
- 40 ml ojla
- 125 g jogurta
- ščepec soli
- 300 g lemon curd-a
Postopek prirave limonine torte na kvadrat
Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo s ščepcem soli v trden sneg.
Rumenjake stepemo s sladkorjem tako, da dobimo penasto zmes bele barve.
Med tem limono, najbolje je da uporabimo neškropljeno, dobro operemo in obrišemo, nato naribamo limonino lupino in stisnemo limonin sok. Pri ribanju vedno pazimo, da ne zribamo tudi belega dela lupine, saj le ta pogreni vse pecivo.
Rumenjakovi zmesi nato dodamo olje in jogurt. V primeru, da trenutno nimate doma jogurta, ga lahko nadomestite s 50 ml mleka.
Dobljeni limonin sok in naribano limonino lupino primešamo v rumenjakovo zmes.
Postopoma, ročno, primešamo še moko, pecilni prašek in gustin oziroma jedilni škrob, ki jih predhodno presejemo ali pa direktno, da ne bo grudic. Mešamo dokler ne dobimo gladke in homogene zmesi.
Kot zadnjo primešamo dobljeni zmesi še beljakov sneg.
Zmes zlijemo v pekač, ki smo ga namastili. Pekač položimo v pečico segreto na 140 stopinj Celzija in pečemo 10 minut. Po preteku 10 minut dvignemo toploto v pečici na 180 stopinj Celzija in pečemo biskvit še 30 minut. Peko biskvita preverimo z zobotrebcem.
Med tem ko se torta peče, pripravimo lemon curd oziroma limonino kremo (recept) in jo pustimo, da se popolnoma ohladi. Ohlajeni kremi, če želite lahko primešate na drobno sesekljano belo čokolado, saj se dobro ujemata.
Ko je tudi biskvit popolnoma ohlajen, ga previdno prerežemo na pol in spodnji oblat namažemo z limonino kremo.
In torta je pripravljena, lahko jo postrežemo posuto z malo sladkorja v prahu ali jo pa jo dodatno okrasimo.
Dober tek!