Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi je še ena od dobrot, ki jih peče moja stara mama Milka. Ona sicer v to pecivo, ki je meni zelo ljubo, ne da toliko kave, da bi bil njen okus izrazit, sama pa sem naredila prav to, tako da je pecivo dobilo novo različico.

Sestavljeno je iz treh plasti. Prva plast tega kavnega peciva je orehov biskvit, obogaten z mlekom in malo ruma. Prekriva ga bel maslen nadev iz pšeničnega zdroba, zgornja plast pa je kavni čokoladni ganaš. Če bodo pecivo jedli predvsem otroci, količino kave enostavno zmanjšamo, v ganašu pa jo celo povsem izpustimo, sicer pa je to okusno kremnato pecivo prav za ljubitelje kave.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Pripomočki za čokoladno kavno pecivo

  • pekač velikosti 22 x 37 cm

Sestavine za čokoladno kavno pecivo

Za pekač velikosti 22 x 37 cm:

  • 3 jajca velikosti M
  • 85 g sladkorja
  • 15 g kave oz. 4 žličke (npr. Barcafe)
  • 60 g mehke bele pšenične moke
  • 5 g oz. 1 zvrhana žlička pecilnega praška
  • 60 g mletih orehov
  • 7 dl mleka (ali ovsenega napitka)
  • 100 g pšeničnega zdroba (lahko uporabimo tudi polnozrnatega, a bo nadev temnejše barve)
  • 240 g masla
  •  2 žlici ruma
  • 100 g mlečne čokolade
  • 140 g temne čokolade
  • 50 g sladke smetane
  • 1 žlička sončničnega olja za pekač

Postopek za čokoladno kavno pecivo

Nekaj ur preden se lotimo priprave peciva, 240 g masla postavimo na pult, da se bo zmehčalo. Če se nam zgodi, da na to pozabimo, maslo damo v kozico, jo postavimo na štedilnik in maslo le rahlo segrejemo in mešamo, tako da ne postane povsem stopljeno, ampak samo zelo mehko.

Ob začetku priprave kavnega peciva skuhamo kavo, ki se mora (vsaj nekoliko) ohladiti. V kozico nalijemo 1 dl vode in jo zavremo. Nato jo odstavimo in vanjo vsujemo 15 g kave (približno 4 žličke). Premešamo in ponovno postavimo na štedilnik, da zavre, potem pa jo pustimo na pultu, da se ohladi.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

3 jajca ločimo na rumenjake in beljake in jih damo vsake v svojo skledo. Rumenjake penasto zmešamo s 75 g sladkorja.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Beljakom dodamo 10 g sladkorja in jih stepemo v sneg.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

V manjšo posodo za kuhanje stresemo 60 g mletih orehov. Posodo damo na štedilnik in med stalnim mešanjem orehe suho popražimo, da zadišijo. Pazimo, da se ne zažgejo. Popraženi so v nekaj minutah. Pustimo, da se ohladijo.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Medtem ko se orehi ohlajajo, nadaljujemo s pripravo jajčne zmesi. Rumenjakom dodamo 4 žlice ohlajene kave in ponovno premešamo z mešalnikom. Ostalo kavo prihranimo za kasneje.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Zdaj k ohlajenim orehom dodamo 60 g moke in 5 g oz. 1 žličko pecilnega praška. Premešamo in mešanico po žlicah dodajamo k rumenjakom s kavo ter mešamo z mešalnikom pri nizki hitrosti.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Ko vmešamo vso moko z orehi, dodamo še sneg. Tega nežno vmešamo v maso za orehov biskvit.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Maso za biskvit za čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi nadevamo v pekač, pomaščen z 1 žličko olja, in ga položimo v klasično pečico, ogreto na 160 °C. Biskvit pečemo približno 15 minut, da postane enakomerno rjavkasto zapečen.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Med peko biskvita skuhamo pšenični zdrob za nadev. V posodo za kuhanje vlijemo 6 dl mleka ali rastlinskega napitka. Ko začne vreti, vanj vsujemo 100 g pšeničnega zdroba in ves čas mešamo z ročno metlico. Temperaturo znižamo in kuhamo približno 5 minut, da se zdrob skuha in zgosti. Potem ga pustimo, da se nekoliko ohladi.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Ko je pecivo pečeno, ga pustimo na pultu, da se ohladi in ga prelijemo z 1 dl mleka, pomešanim z žlico in pol ruma.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

V skledo nato damo 240 g masla, ki smo ga prej pustili na sobni temperaturi, in 100 g sladkorja.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Z električnim mešalnikom sestavini penasto zmešamo.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Penasto umešanemu maslu dodamo nekoliko ohlajen pšenični zdrob.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Nadev stresemo na orehov biskvit in ga lepo enakomerno razporedimo.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Čaka nas le še priprava zadnje plasti za čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi – to je čokoladni ganaš s kavo. Uporabili bomo kavo, ki smo jo skuhali že prej, za biskvit. Potrebujemo je 35 g in 50 g sladke smetane. Lažje je obe tekočini odmeriti v gramih kot centilitrih. Obe zlijemo v kozico in dodamo pol žlice ruma. Na drobno nasekljamo še čokolado, in sicer 100 g mlečne in 140 g temne. Stresemo ju v skledico.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Ko imamo čokolado pripravljeno, smetano in kavo segrejemo do vretja. Takoj zatem s to mešanico prelijemo sesekljano čokolado. Premešamo le toliko, da je vsa čokolada pokrita in pustimo stati 1 minuto. Šele potem nadaljujemo z mešanjem in mešamo, dokler se vsa čokolada ne stopi in poveže v enotno svetlečo kremo.

Če se čokolada slučajno ne stopi popolnoma, skledico postavimo v vročo vodo in ponovno premešamo.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Kavni ganaš prelijemo čez zdrobov nadev. Pekač s pecivom postavimo na hladno, da se strdi, torej za nekaj ur ali čez noč.

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Ohlajeno pecivo s pomočjo noža s segretim rezilom razrežemo na manjše koščke in postrežemo. Dober tek!

Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi

Poskusite tudi te recepte za še drugo slastno pecivo s podobnimi sestavinami:

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor