Prata
Prata je stara slovenska jed, ki naj bi se prvo pojavila na gorenjskem koncu Slovenije, sedaj pa se za praznike ali ob nedeljskih srečanjih dela po celi Sloveniji.
Njene sestavine so preproste in jih najdemo skoraj v vsakem domu. Tudi njena priprava je zelo enostavna, jed pa res božansko dobra.
Pripomočki za prato:
- pečica
Sestavine za prato:
Za 6 oseb:
- 300 g prekanjenega mesa
- 600 g belega kruha
- 5 jajc
- 2 dl mleka
- 2 žlici kisle smetane
- 2 čebuli (150 g)
- 2 stroka česna
- muškatni orešček
- majaron
- peteršilj
- sol
- poper
- 1 svinjska mrežica za zavijanje prate
Postopek za prato:
Bel kruh, po možnosti star vsaj 1 do 2 dni, narežemo na koščke. Jaz režem koščke približne velikosti 1 cm. Ko je kruh narezan ga prelijemo z mlačnim mlekom ter posodo pokrijemo, da se kruh rahlo zmehča.
Med tem na drobno narežemo čebulo in česen ter oboje prepražimo na žlici olja. Ohladimo in dodamo k narezanemu kruhu.
Sedaj narežemo prekajeno meso na poljubno drobne kose ter jih dodamo k zmesi iz kruha. Solimo, popramo, dodamo majaron, peteršilj in odlično se poda zraven muškatni orešček.
Iz razžvrkljanih jajc in kisle smetane naredimo preliv, ki ga sedaj polijemo po kruhu in začimbah. Vse dobro zmešamo, a pazimo da ne mečkamo vsega skupaj. V masi se mora še vedno videti koščke kruha.
Svinjsko mrežico razpremo in na njeno sredino nadevamo pratin nadev. Kar z rokami ga oblikujemo v štruco. Ker je masa mehkejša, napita od mleka, jajc, itd., se lahko lepo oblikuje.
Sedaj nadev prekrijemo z mrežico. Mrežico uporabimo kar vso, saj se bo med peko njena maščoba stopila in dodala jedi še tisto “piko na i”.
Prato pečemo v naprej ogreti klasični pečici 75 minut na 150 °C.
Po tem času jo vzamemo iz pečice, odlijemo maščobo, ki se je nabrala od svinjske mrežice ter prato vrnemo v pečico še za 15 minut na 160 °C ventilacijske peke. Da se zgornja plast rahlo zapeče.
Prato postrežemo takoj toplo, prav tako pa je odlična tudi mrzla naslednji dan. Zraven nje lahko ponudimo pečeno ali kislo zelenjavo, porcijo sezonske solate, zelo pa pašejo različne omake:
Dober tek 🙂