Rozinova potica
Potica ne sme manjkati na praznični mizi, pa naj si bo to ob različnih verskih ali osebnih praznikih. Receptov za potice je veliko, prav tako nadevov za potice. Sama sem se tokrat lotila priprave potice z rozinovim nadevom. Rozinova potica se kar topi v ustih in prijetno diši po rumu ter vanilji. V kolikor ne želite uporabiti ruma, pa lahko namesto njega uporabite tudi pomarančni sok.
Pripomočki za pripravo rozinove potice:
- okrogel pekač za za šarkelj premera 22 cm ali drug primeren pekač
Sestavine za pripravo rozinove potice:
Testo:
- 500 g gladke moke ali namenske moke za peciva
- 1 vrečka suhega kvasa (ali 1/2 kocke svežega)
- 100 g stopljenega masla
- 1 jajce
- 50 g sladkorja
- 2 dl toplega mleka
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- ščep soli
- 0,3 dl ruma
- naribana limona lupinica 1 limone
Nadev:
- 0,5 dl ruma
- 200 g rozin
- 1 jajce
- 50 g sladkorja
- 50 ml sladke smetane
Za premaz:
- 1 jajce
Postopek priprave rozinove potice:
Dan ali dva pred pripravo potice, 200 g rozin namočimo v 0,5 dl ruma, da se rozine napijejo ruma. Po potrebi lahko ruma dodate tudi več.
Najprej se lotimo priprave testa. V posodo stresemo vse sestavine in z rokami ali multipraktikom zgnetemo sestavine v prožno testo. Testo pustimo vzhajati, da dvojno naraste.
Medtem, ko testo vzhaja, si pripravimo nadev. V posodo damo jajce in sladkor ter ju penasto umešamo. Nato dodamo še sladko smetano ter dobro premešamo. Rozine odcedimo. Vzhajano testo damo na pomokano površino in ga razvaljamo na debelino približno 0,5 cm. Razvaljano testo premažemo z jajčno mešanico, čez pa posujemo odcejene rozine.
Potico previdno zvijemo in položimo v pomaščen pekač (jaz pekač premažem z maslom in posujem z moko). Sama sem uporabila pekač za potico oziroma marmorni kolač premera 22 cm, uporabite pa lahko tudi pekač drugih oblik. Potico pustimo vzhajati približno 20 minut. Pred peko jo prešpikamo (npr. s palčko za ražnjiče) in premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pečemo jo v klasični pečici segreti na 170 °C, približno 45 minut.
Ohlajeno rozinovo potico damo iz pekača in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.
Pa prijetno sladkanje.
Poleg rozinove potice pa vam predlagam, da poskusite še:
- Najboljšo potratno potico
- Odlično orehovo potico
- Pehtranovo potico
- Kokosovo potico z Nutello
- Odlično makovo potico
- Potico brez jajc
- Kokosovo potico