Rozinova potica
Print Friendly, PDF & Email

Potica ne sme manjkati na praznični mizi, pa naj si bo to ob različnih verskih ali osebnih praznikih. Receptov za potice je veliko, prav tako nadevov za potice. Sama sem se tokrat lotila priprave potice z rozinovim nadevom. Rozinova potica se kar topi v ustih in prijetno diši po rumu ter vanilji. V kolikor ne želite uporabiti ruma, pa lahko namesto njega uporabite tudi pomarančni sok. rozinova-potica

Pripomočki za pripravo rozinove potice:

  • okrogel pekač za za šarkelj premera 22 cm ali drug primeren pekač

Sestavine za pripravo rozinove potice:

Testo:

  • 500 g gladke moke ali namenske moke za peciva
  • 1 vrečka suhega kvasa (ali 1/2 kocke svežega)
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja
  • 2 dcl toplega mleka
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščep soli
  • 0,3 dcl ruma
  • naribana limona lupinica 1 limone

Nadev:

  • 0,5 dcl ruma
  • 200 g rozin
  • 1 jajce
  • 50 g sladkorja
  • 50 ml sladke smetane

Za premaz:

  • 1 jajce

Postopek priprave rozinove potice:

Dan ali dva pred pripravo potice, 200 g rozin namočimo v 0,5 dcl ruma, da se rozine napijejo ruma. Po potrebi lahko ruma dodate tudi več.

Najprej se lotimo priprave testa. V posodo stresemo vse sestavine in z rokami ali multipraktikom zgnetemo sestavine v prožno testo. Testo pustimo vzhajati, da dvojno naraste. rozinova-potica-1

Medtem, ko testo vzhaja, si pripravimo nadev. V posodo damo jajce in sladkor ter ju penasto umešamo. Nato dodamo še sladko smetano ter dobro premešamo. Rozine odcedimo. Vzhajano testo damo na pomokano površino in ga razvaljamo na debelino približno 0,5 cm. Razvaljano testo premažemo z jajčno mešanico, čez pa posujemo odcejene rozine.

rozinova potica-3

Potico previdno zvijemo in položimo v pomaščen pekač (jaz pekač premažem z maslom in posujem z moko). Sama sem uporabila pekač za potico oziroma marmorni kolač premera 22 cm, uporabite pa lahko tudi pekač drugih oblik. Potico pustimo vzhajati približno 20 minut. Pred peko jo prešpikamo (npr. s palčko za ražnjiče) in premažemo z razžvrkljanim jajcem.

rozinova-potica-4

Pečemo jo v klasični pečici segreti na 170 °C, približno 45 minut.

rozinova-potica-5

Ohlajeno rozinovo potico damo iz pekača in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.rozinova-potica

Pa prijetno sladkanje.

Poleg rozinove potice pa vam predlagam, da poskusite še:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor