Pregrešno dober tiramisu
Tiramisu – nežna in sočna kremna sladica brez peke, sestavljena iz plasti rahlih piškotov, namočenih v kavo in rum, ter plasti svilnate kreme in sladke smetane, posute s kakavom. Mmm!
Kar ne morem verjeti, da je bil prvi tiramisu, ki sem ga pripravila kakšnih 20 let nazaj, pripravljen iz kupljenega praška za kremo. Zelo hitro sem začela brskati za recepti za tiramisu, ki bi ga pripravila sama (razen piškotov). Kar nekaj časa je trajalo, da sem prišla do kombinacije sestavin, s katerimi sem popolnoma zadovoljna in ki so jo do zdaj pohvalili čisto vsi.
Čeprav rada recepture malo spremenim in dodam kaj po svoje, pri tiramisuju nisem za dodatke v obliki raznega sadja ali različice s kakavom namesto kave in ruma, čeprav to včasih pripravim za otroke. Prisegam na kremo iz mascarpona in skute, da je ta ravno prav kremnata, kompaktna in čisto malo kisla, toliko, da je sladica osvežujoča. Vsekakor je tiramisu ena mojih najljubših sladic in čeprav kave sploh ne pijem, jo v tem primeru obožujem.
Pripomočki za tiramisu
- pekač velikosti približno 29 x 18 cm
Sestavine za tiramisu
- 4 sveža jajca velikosti M
- 70 g belega sladkorja
- 50 g kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo z belim)
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 250 g mascarpona
- 250 g pasirane skute
- 15 g oz. približno 3 žlice mlete kave
- 2 žlici ruma
- 200 g baby piškotov (savoiardi piškotov)
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici kakava (uporabljam sladkanega, npr. BenQuick)
Postopek za prirpavo tiramisuja
Tiramisu pripravimo tako, da najprej skuhamo kavo, saj se mora še ohladiti. V kozico nalijemo 3 dl vode in jo pristavimo na štedilnik. Ko zavre, jo odstavimo in vanjo vsujemo 3 žlice kave. Premešamo in postavimo nazaj na štedilnik, da zavre, potem odstavimo in pustimo, da se kava ohladi.
Lotimo se priprave kreme za tiramisu. 4 jajca ločimo na rumenjake in beljake, vsake damo v svojo posodo. Iz beljakov stepemo sneg.
Rumenjakom dodamo 50 g belega sladkorja, 50 g kokosovega in 1 zavitek vanilijevega sladkorja.
Vse skupaj penasto stepemo, tako da dobimo maso svetlejše rumene barve, postane pa tudi rahla in puhasta ter vsaj potroji volumen. Ker smo dodali kokosov sladkor, bo nekoliko rjavkasto-rumene barve, če uporabimo le belega, pa bo seveda toliko svetlejša.
Jajčni masi dodamo 250 g mascarpona in 250 g pasirane skute. Z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti obe sestavini vmešamo v kremo.
Na koncu kremi za tiramisu dodamo še sneg. Tega dodajamo po žlicah in vsako sproti vmešamo. To naredimo z občutkom in mešamo z žlico, tako da kremo zajamemo in privzdigujemo, da ohranimo čimveč zračnosti in rahlosti.
V pekač bomo zdaj začeli zlagati baby piškote. Sama uporabljam kupljene, lahko pa jih pripravimo tudi doma. Kavo skozi cedilo nalijemo v skledico ali globok krožnik in ji dodamo 2 žlici ruma.
Vsak piškot posebej pomočimo v kavo z rumom. To naredimo samo na hitro, da se piškot ne namoči preveč. Sama ga v plitvi skledici obrnem na obe strani. Nato piškot položimo v pekač. Piškote zlagamo drugega poleg drugega, tako da prekrijemo dno pekača. Po potrebi kakšnega nekoliko odlomimo, da zapolnimo luknje.
Na plast s kavo prepojenih piškotov nanesemo dobro polovico jajčne kreme za tiramisu. Lepo jo pogladimo z žlico.
Pripravo tiramisuja nadaljujemo z drugo plastjo piškotov. Ponovno vsakega posebej pomočimo v kavo z rumom in ga položimo na kremo, tako da zapolnimo vso površino.
Čez piškote nadevamo preostanek jajčne kreme. Ponovno lepo pogladimo. Nato stepemo 3 dl sladke smetane. Med stepanjem vanjo vsujemo 20 g sladkorja.
Stepena sladka smetana je predzadnja plast tiramisuja. To lahko nadevamo z žlico in jo lepo razporedimo, še lepše pa bo zgledalo, če jo nabrizgamo z dresirno vrečko. Izberemo poljuben nastavek in z njim iz smetane oblikujemo vzorec.
Tiramisu zaključimo s plastjo kakava, ki ga posujemo po smetani. Pomagamo si s cedilom: vanj stresemo žlico kakava in ga rahlo potresamo ter se enakomerno premikamo nad tiramisujem. Posujemo kar bogato.
Tiramisu je gotov, mora pa se še ohladiti in okusi se morajo združiti, obenem pa se bo tiramisu med počivanjem tudi nekoliko sesedel in postal kompaktnejši. Najbolje je, da ga za čez noč postavimo v hladilnik. Ker sladica vsebuje surova jajca, je zelo pomembno, da je na hladnem in da jo nato ponudimo čimprej. Pri serviranju si pomagamo s kuhinjsko lopatko.
Dober tek!
Tukaj pa je še nekaj idej za odlične skutne sladice:
- Skutna torta z jagodami in breskvami.
- Skutna marelična torta s čokolado.
- Skutno pecivo z orehi in čokolado.
- Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami.
- Skutna pita z robidami.
- Skutna krema z breskvami iz kozarčka.
- Marmorirane brownie cheesecake rezine.