Mesno zelenjavni golaž s špageti
Mesno zelenjavni golaž s špageti je enostavno in hitro pripravljen obrok za vsak dan. V njem se najde za vsak okus nekaj, popestri pa ga solata iz svežih kumaric z zelišči. Obrok je sestavljen iz vseh makro hranil tako, da vam bo dal dovolj energije, ne bo hitro dvignil nivo krvnega sladkorja, hkrati pa bo z dodatkom svežih kumaric in zelišč poskrbel tudi za čiščenje telesa.
Mesno zelenjavni golaž s špageti – pripomočki:
- deska
- nož za rezanje
- posoda za pripravo omake
- lonec za kuhanje testenin
- pripomoček za mešanje
- strgalo
- strgalo za parmezan
Mesno zelenjavni golaž s špageti – sestavine:
- 300 g svinjske plečke za golaž
- 300 g stare čebule
- 100 g svežega ali zamrznjenega graha
- 1 srednje velik korenček
- 4 vejice svežega peteršilja (pozimi lahko uporabite zamrznjenega)
- 1 vejica sveže zelene
- 1 vršiček sveže črne bazilike
- 2 do 3 zrna česna
- sol po okusu
- sveže mlet poper po okusu
- 0,5 dl domače paradižnikove omake
- voda za dolivanje po potrebi
- 4 do 5 jušnih žlic oljčnega olja
- 200 g špagetov ali širokih rezancev
- voda za kuhanje špagetov
- sol za vodo
Za pripravo solate potrebujete eno kumarico po osebi, nekaj oljčnega olja, soli in sesekljanih zelišč, ki ste jih prihranili pri pripravi omake.
V zimskem času, ko nimate na voljo svežih začimbnih zelišč si lahko pomagate tudi s posušenimi. Po želji med kuhanjem lahko dodate tudi jušno žlico gobjega prahu.
Mesno zelenjavni golaž s špageti – postopek priprave:
V lonec dajte 300 g sesekljane čebule, 300 g drobno narezane svinjske plečke za golaž, vejico sveže zelene ter po okusu solite in dolijte toliko vode da bo vsebina skoraj pokrita. Kuhajte na tihem ognju, med tem pa pripravite ostale sestavine.
Očistite in naribajte kumarice za solato, očistite in narežite korenček ter sesekljajte začimbe.
V mesno omako dodajte grah, korenček in paradižnikovo omako, po potrebi prilijte še nekaj vode, premešajte in kuhajte še toliko časa, da se grah in korenček skuhata.
Sesekljane sveže začimbe in oljčno olje dodajte ko je jed gotova in jo odstavite z ognja. Premešajte.
Dodajte kuhane špagete in ponovno premešajte.
Jed ponudite s sveže naribanim parmezanom. Solati iz kumaric pa dodajte nekaj sveže sesekljanih začimb, ki ste jih prihranili od priprave omake.