Peteršilj za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Peteršilj je odlična in zelo zdrava začimbnica, ki vsebuje vse česar nam v zimskih dneh primanjkuje. Če imate možnost dobiti domač peteršilj ali, če ga imate na vrtu preveč,  si ga vsekakor pospravite za dodatek jedem takrat, ko ni na voljo svežega. Pol kilograma peteršilja boste težko stlačili v večji kartonast zaboj od zelenjave saj je volumensko kar zajeten. V zimskih dneh bo zadostoval za potrebe vaše kuhinje, če kuhate za dve osebi. Kako ga torej enostavno pospraviti, da ne bo zajemal preveč prostora hkrati pa bo preveč zaposleni gospodinji uporaben in hitro pri roki.

Peteršilj za ozimnico – pripomočki:

  • večji kartonski zabojček
  • posoda za pranje
  • pladenj
  • kuhinjska servieta
  • glavni kuharski nož
  • deska za rezanje
  • plastična posodica  premera 10 cm in višine 5 cm s pokrovčkom
  • tri vrečke za vakumiranje širine 20 cm
  • čajna žlička

Peteršilj za ozimnico – sestavine

  • 500 g svežih vejic peteršilja

Peteršilj za ozimnico – postopek priprave

Ločite stebla od listov.

Liste operite in do naslednjega dne položite na pladenj preko katerega ste položili svežo kuhinjsko krpo.

Nekoliko ovenele liste rahlo zgnetite v kepo in nasekljajte na vam odgovarjajočo velikost.

Z žličko jih naložite v izbrano skodelico in dobro potlačite, da bo med njimi kar se da malo zraka. Postopek ponavljajte dokler ne zrežete vseh listov.

Še enkrat dobro potlačite in posodico zaprite.

Stebla zložite in odrežite na dolžino širine vrečke v katero jih boste shranili. Odrezane ostanke zavrzite. Stebla zložite v več manjših vrečk, ki jih boste odpirali po potrebi. Stebla so primerna za podlago pečenemu mesu, kot dodatek rižotam ali mesu. Ko je jed gotova jih lahko zavržete dobili pa boste čudovito aromo.

500 g peteršilja razdeljenega na liste in stebla lahko po tem postopku pospravite v posodico premera 10 cm in višine 5 cm ter v tri manjše vrečice. Prihranili boste veliko prostora v zamrzovalniku in si zaradi pred priprave olajšali delo, ko se vam bo mudilo.  Z zamrzovanjem v peteršilju ohranite največ koristnih snovi.

Pameten nasvet
Sveže liste je težko rezati na drobno saj so zelo živahni in kuhinja jih bo polna zato jih pustite, da se po pranju dobro posušijo in nekoliko ovenijo. Takšne boste z lahkoto narezali na velikost, ki odgovarja vašim potrebam.  Peteršiljevi listi se sprimejo z mesom v juhi ali na pečeno meso zato so stebla tu bolj uporabna saj jih z lahkoto odstranite ko  jed dobi primerno aromo. Ker je v pol kilograma peteršilja stebelc več kot dovolj uporabite samo debelejša, tanjša stebla pa zavrzite.
Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor