Vaniljevo-lešnikova torta
Vaniljevo-lešnikova torta bo poslastica za vse ljubitelje konkretnejših, ne-sadnih tort. Kljub temu, da ta torta ni lahkotna, pa si boste zagotovo zaželeli še en košček. Sestavljena je iz treh biskvitov in dveh krem. Zelo okusna vaniljeva krema je skuhana po starem receptu za kremšnite in jo lahko uporabimo tudi pri pripravi drugih sladic. Prav tako pa je slastna tudi lešnikova krema, ki je nekoliko bolj osvežilna, saj vsebuje mascarpone sir in kislo smetano.
Vaniljevo-lešnikova torta – pripomočki:
- okrogel tortni pekač (premera 24 cm)
- blender
Vaniljevo-lešnikova torta – sestavine:
za svetel biskvit: (2 x, saj potrebujemo 2 svetla biskvita)
- 2 jajci
- 2 žlici gladke moke
- 2 žlici sladkorja
- noževa konica pecilnega praška
- moka in maščoba za pomastitev pekača
za rjav biskvit:
- 2 jajci
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica gladke moke
- 1 žlica grenkega kakava
- 2 žlici grobo sesekljanih praženih lešnikov
- kanček olja
- noževa konica pecilnega praška
- moka in maščoba za pomastitev pekača
za vaniljevo kremo:
- 250 ml + 750 ml mleka
- 3 rumenjaki
- 2 vaniljeva sladkorja
- 150 g sladkorja
- 100 g ostre moke
- 1 vaniljin puding
- 3 beljaki
za lešnikovo kremo:
- 250 g mascarpone sira
- 200 g kisle smetane
- 2 zelo zvrhani žlici Linolade Gold (s koščki lešnikov)
- 10 mletih lešnikovih napolitank
Vaniljevo-lešnikova torta – postopek:
Najprej se lotimo peke biskvitov. V skledi penasto zmešamo jajci z električnim mešalnikom, nato dodamo še ostale sestavine in dobro premešamo. Dobljeno maso zlijemo na pomaščen in pomokan pekač.
Pečemo 10 – 15 minut, pri 180 °C v navadni pečici. Pečen biskvit preložimo na krpo ali desko in ohladimo pekač. Nato postopek še enkrat ponovimo, saj potrebujemo dva enaka svetla biskvita. V času ko pripravljamo biskvite, v pečici pražimo lešnike. Preprosto jih naložimo na kovinski krožnik ali manjši pekač in jih za nekaj minut pustimo v vroči pečici. Ko pričnejo lepo dišati, jih vzamemo iz pečice in jih vsujemo na kuhinjsko krpo. Če jih podrgnemo s krpo, se bo koža odluščila kar sama od sebe.
Nato se lotimo še peke rjavega biskvita, po enakem postopku, kot smo spekli svetla biskvita.
Ko se biskviti ohladijo, se lotimo sestavljanja torte. Na večji krožnik ali pladenj za torto položimo en svetel biskvit. Okrog njega namestimo obod tortnega pekača. Lahko uporabimo tudi acetatno folijo, ni pa potrebno. Nato se lotimo kuhanja kreme. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg in ga shranimo za kasneje.
Na štedilnik pristavimo večji lonec in vanj nalijemo 750 ml mleka, ter segrevamo. V posodi zmešamo ostale sestavine.
Ko je mleko vroče, vanj zakuhamo dobljeno zmes, kot bi kuhali puding.
Ko se krema že lepo zgosti, primešamo sneg iz beljakov in dobro premešamo. Še malo kuhamo, nato pa kremo zlijemo na pripravljen biskvit. Po želji ga lahko namočimo s čokoladnim likerjem ali čokoladnim mlekom, ni pa potrebno. Na kremo položimo rjav biskvit in pustimo, da se krema ohladi.
Na koncu se lotimo še priprave lešnikove kreme. V blenderju zmeljemo lešnikove napolitanke, da dobimo pasto. Izberite kvalitetne napolitanke, saj dajo le te piko na i celotni torti.
Z električnim mešalnikom zmešamo mascarpone sir in kislo smetano. Dodamo pasto iz napolitank in dve zvrhani žlici Linolade Gold. Uporabite lahko tudi kateri podoben izdelek, a v tem primeru dodajte še nasekljane lešnike. Kremo namažemo na torto. Namažemo lahko celotno količino kreme ali pa si je pustimo nekaj še za obmazanje torte in okrasitev.
Pokrijemo še z drugim svetlim biskvitom. Torto postavimo v hladilnik, da se sestavine ohladijo in strdijo. Z ohlajene torte obod najlažje odstranimo tako, da med torto in obodom potegnemo z leseno paličico ali plastičnim nožem.
Torto po želji še okrasimo.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Poskusite pripraviti še druge torte:
- Čokoladna torta s kremo z Ruby čokolado
- Tinkarina torta presenečenja z orehi in jagodami
- Krtkova torta z višnjami
- Osvežilna borovničeva mascarpone torta
- Špelina čokoladno malinova naked tortica
- Čokoladno-vaniljeva torta z višnjami