Vaniljeve miške s koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Mehke, rahle, dišeče … z okusom po vanilji, vmes pa koščki čokolade, ki jih naredijo še bolj posebne. Vaniljeve miške s koščki čokolade so zelo hitro in še bolj enostavno pripravljene, teknejo pa skozi celo leto. Lahko so sladica, lahko prigrizek sredi dneva ali pa del kosila, ko jih postrežemo skupaj z enolončnico.

Pripomočki za vaniljeve miške s koščki čokolade

  • električni mikser
  • penovka

Sestavine za vaniljeve miške s koščki čokolade

  • 250 g vaniljevega jogurta
  • 250 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 1 jajce (M ali L)
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1 ščep vanilje v prahu
  • 1-2 jedilni žlici sladkorja
  • 3-4 jedilne žlice nastrganih čokoladnih koščkov (lahko tudi kapljic) – cca. 50 g
  • 1 čajna žlička ruma

In še:

  • olje za cvrtje (količina odvisna od velikosti posode, miške naj v olju plavajo)
  • sladkor v prahu za posip

Količina mišk je odvisna od tega, kako velike boste naredili.

Priprava vaniljevih mišk s koščki čokolade

Vse skupaj je zelo enostavno in hitro pripravljeno, zato je najbolje, da si vse sestavine pripravimo na doseg rok.

V skledo, v kateri bomo pripravili maso za vaniljeve miške s koščki čokolade odmerimo: 250 g vaniljevega jogurta, dodamo jajce, sladkor in vaniljev sladkor ter ščep vanilje v prahu (lahko tudi žlico vaniljevega ekstrakta) in čajno žličko ruma. Vse skupaj pri najvišji hitrosti z električnim mešalnikom stepemo; stepamo približno 1 minuto.

Nato med stalnim mešanjem (srednja hitrost), postopno, žlico po žlico dodajamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek.

Moko dobro vmešamo, nato pa v maso stresemo še čokoladne ostružke in jih ročno vmešamo v maso. Če le-teh nimate, lahko enostavno naribate poljubno čokolado (mlečno ali temno).

Na štedilniku, v posodi, primerni za cvrtje segrejemo olje. Olja naj bo v posodi toliko, da bodo miške plavale v njem. Ali je olje dovolj vroče preverimo tako, da vanj pomočimo žličko s katero bomo oblikovali miške, če se okoli žličke začno nabirati mehurčki (se olje zapeni), potem je olje dovolj vroče.

Ko je olje dovolj vroče, začnemo s čajno žličko zajemati maso in vanjo polagati kupčke, miške. Miške cvremo za zmerni temperaturi, da se ne zapečejo prehitro, v notranjosti pa ostanejo surove. Pečemo jih 2-3 minute na eni strani in nato še na drugi strani. Praviloma se miška, ko je na eni strani pečena, sama obrne naokoli, lahko pa ji pri tem malo pomagamo.

Ocvrte miške s pomočjo penovke pobiramo iz vročega olja in jih polagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnato brisačko, ki bo popivnala morebitno odvečno maščobo.

Ohlajene, ali še malček mlačne po želji posujemo še s sladkorjem v prahu in že lahko uživamo v rahlih vaniljevih (jogurtovih) miškah s koščki čokolade.

 

Če katera ostane za kasneje, nič hudega, odlične so tudi naslednji dan.

Če imate radi miške, poskusite tudi: jogurtove miške z brusnicami.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor