Domača žar omaka – BBQ omaka
Print Friendly, PDF & Email

Domača žar omaka, ki jo imenujemo tudi BBQ omaka, je tista slastna omaka, s katero premažemo jedi, ki jih bomo pekli na žaru, da so še bolj okusne. Omaka, ki je v tem primeru marinada, pripomore, da je skorjica piščanca ali drugega mesa ravno prav hrustljava. Pravi žar mojster naredi omako za žar sam. Ko se je tega lotil moj mož, sem takoj vskočila s fotoaparatom. Ko sem si po kosilu oblizovala prste, pa sem spisala še recept, ki ga sedaj delim z vami. Top omak’ca, ki je lahko tudi pomaka, v katero pomakamo že pečene čevapčiče, krompirček ali čips.

Domača žar omaka – BBQ omaka – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • žlica
  • metlica

Domača žar omaka – BBQ omaka – sestavine:

Sestavine so za premaz enega piščanca.

  • 1 dl jabolčnega soka
  • 9-10 žlic kečapa
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 2 žlici temne sojine omake
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • ščepec mletega ingverja (po želji)
  • ščepec mletega čilija (po želji)

Domača žar omaka – BBQ omaka – postopek:

V kozico nalijemo 1 dl jabolčnega soka in dodamo 9-10 žlic kečapa.

Dodamo 1 žlico kristalnega sladkorja in 2 žlici temne sojine omake.

Nato dodamo še 1 žlico mlete rdeče paprike ter 1 žlico balzamičnega kisa (jaz sem uporabila temnega, lahko pa tudi svetlega).

Z metlico dobro premešamo in segrevamo na srednji temperaturi.

Po želji lahko dodamo ščepec mletega ingverja, da bo okus malo bolj oster ter dobro premešamo. Ljubitelji pikantnih jedi pa dodajte še malo mletega čilija.

Segrevamo in vmes večkrat premešamo z metlico ali žlico. Ko zavre, znižamo temperaturo in ob rahlem vrenju kuhamo približno 15  minut oz. tako dolgo, da se zgosti.

Omaka za žar je pripravljena. Z njo lahko premažemo piščanca, rebrca ali kakšno drugo meso, prav tako pa tudi zelenjavo. Priporočam bučke. Če kaj omake ostane, jo postrežemo kot pomako, kamor pomakamo krompirček, čevapčiče ali kaj podobnega. Jedi z žara so še bolj okusne, če meso prej premažemo z oljem in ga natremo z mešanico začimb za žar.

Želim vam veliko slastnih jedi z žara in vesele druženja s sorodniki in prijatelji.

Če bi jih radi presenetili s posebno specialiteto, jim postrezite stročji fižol v mesni skorjici z žara. Navdušeni bodo!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor