Mlečni riž
Mlečni riž je okusen in hranljiv obrok iz le dveh sestavin. Kot topla jed tekne tako otrokom kot odraslim. Odličen je kot večerni obrok. Lahko ga pripravite na več načinov, klasično, a ga posujete s kakavom, majhnim otrokom pa dodate še naribano jabolko, da dobite še bolj hranljiv obrok.
Mlečni riž – pripomočki:
- štedilnik
- lonec
- cedilo
- jedilna žlica
- kuhinjska tehtnica
Mlečni riž – sestavine
Za 4 osebe:
- 1 l mleka v katerega zakuhamo riž
- 280 g riža
- ščep soli
- 1 vaniljev sladkor
- 15 g masla (po želji)
In še:
- 100-200 ml mleka ( v primeru, da ga je potrebno še kaj doliti)
- žlica kakava za posip (po želji in okusu)
Mlečni riž – postopek:
Riž stehtamo, operemo pod tekočo vodo ter dobro odcedimo.
Lonec z mlekom pristavimo na ogenj. Ko mleko zavre, dodamo ščep soli, vaniljev sladkor ter riž in košček masla. Dodajane masla ni potrebno, pride pa sama jed še okusnejša in boljše teksture, če ga boste dodali.
Riž kuhamo na zmernem ognju 30-40 minut. Med kuhanjem riž občasno premešamo. Ker mleko vre, ga je potrebno včasih še malo dodati, da se riž dobro skuha.
Še toplega postrežemo, po želji nanj posujemo še kakav v prahu.
Dober tek.