Mešanica začimb za žar
Print Friendly, PDF & Email

Mešanica začimb za žar je doma pripravljen dišeč kozarček, s pomočjo katerega bo hrana pripravljena na žaru še bolj okusna, skorjica mesa pa hrustljavo zapečena. To omamno mešanico lahko v sezoni piknikov pripravimo tudi “na zalogo” in shranimo v steklenem kozarčku, vendar je še najboljše, če jo pripravimo svežo, saj bodo tako začimbe lahko dale največ od sebe. S to mešanico pred peko natremo meso, ribe ali zelenjavo.

Mešanica začimb za žar – pripomočki:

  • skodelica
  • čajna žlička
  • možnar
  • steklen kozarček s pokrovom

Mešanica začimb za žar – sestavine:

Količina sestavin je za 1 celega piščanca.

  • 3-4 žličke soli
  • 1 žlička popra
  • 2 žlički mlete rdeče paprike
  • ščepec kristalnega sladkorja
  • 1 žlička timijana
  • pol žličke česna v prahu

Mešanica začimb za žar – postopek:

V manjšo skodelico damo 1 zvrhano čajno žličko popra. Najboljše je, če uporabimo sveže mleti poper. Jaz sem uporabila mešanico klasičnega in belega popra v zrnju, ki sem ga zmlela s pomočjo mlinčka, ki je vgrajen v posodici, kjer hranim poper v zrnju. Nato dodamo 3-4 čajne žličke soli ter večji ščepec kristalnega sladkorja. Morda se vam zdi, da sladkor ne sodi na žar, vendar je prav sladkor tisti, ki se med peko stopi in pripomore k hrustljavo zapečeni skorjici na mesu.

Nato dodamo 2 čajni žlički mlete rdeče paprike ter pol žličke česna v prahu. Če imate radi pikantno, lahko dodate tudi nekaj mletega čilija.

Sedaj pride na vrsto timijan, ki je izredno aromatičen. Tudi če uporabljamo zdrobljeni timijan ali doma nabrane vejice, ga damo 1 zvrhano žličko v možnar in še nekoliko zdrobimo, da bo še bolj zadišal.

Zdrobljeni timijan dodamo v skodelico k drugim začimbam.

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo homogeno mešanico začimb za žar. Po želji lahko dodate še kakšno svojo začimbo, ki jo imate radi (npr. kari) in tako še obogatite to mešanico.

Če imate majhen steklen kozarček s pokrovčkom, lahko mešanico stresemo vanj, pokrovček pa preluknjamo in tako dobimo super pripomoček za posipanje začimb.

Naj na vašem pikniku čimbolj diši in hrusta. Pa specite kakšen kos mesa več za kakšega nepovabljenega soseda, ki se ne bo mogel upreti dišavam z vašega vrta.

Dober tek!

Če ste ljubitelji žara in radi poleg čevapčičev in hrenovk pripravite kakšno zanimivo jed, potem morate poskusiti tudi stročji fižol v mesni skorjici na žaru. Res noro zanimiva kombinacija.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor