Cruffini
Print Friendly, PDF & Email

Cruffini so nekaj vmesnega! So nekaj posebnega! Rogljiček in muffin v eni zgodbi. Testo je kvašeno, darežljivo premazano z mehkim maslom. Sveži cruffini, rahlo ohlajeni iz pečice se kar topijo in roka nehote poseže po še enem. Kdo bi vam zameril.

Pripomočki za cruffine:

  • skleda
  • lonček
  • nož/nož za razrez pice
  • merica za odmerjanje tekočin
  • valjar
  • strgalo
  • čopič za mazanje
  • pekač za muffine z dvanajstimi odprtinami
  • papirnati modelčki za muffine
  • ročni mešalec
  • list peki papirja (po potrebi)

Sestavine za cruffine

Za 12 oseb:

  • 400 g večnamenske moke (npr.: Mlinotest namenska moka)
  • ščep soli
  • 20 g kvasa
  • 2 dl mleka
  • 1 žlička sladkorja za kvasec
  • 70 g masla
  • 70 g sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica
  • 1 jajce
  • mleti cimet (po želji in okusu, lahko izpustite)

Za premaz testa:

  • 150 g masla sobne temperature

Postopek za cruffine:

Najprej pripravimo kvašeno testo. V posodo presejemo moko, posolimo s ščepcem soli in naredimo jamico v sredini. V jamico nadrobimo kvas in prilijemo polovico, mlačno segretega mleka z žličko sladkorja. Pustimo okrog 10 minut, da kvas začne naraščati.

Med tem časom v posodici zmešamo 70 g raztopljenega masla, preostalo polovico mleka, 70 g sladkorja, jajce in nastrgano limonino lupinico.

Ko kvas dovolj aktivira, ga grobo zagrebemo z moko in dodamo še zmes iz jajca, sladkorja, masla, mleka in limonine lupinice.

Vse skupaj zmešamo z ročnim mešalnikom v gladko, mehko testo, ki ga pustimo počivati na toplem eno uro.

Ko je dovolj vzhajano, ga na pomokani površini razdelimo na 6 enakih delov. Iz vsakega dela nastaneta dva cruffina.

Vsak kos testa posebej na tanko razvaljamo v trak, ki ga dobro premažemo z mehkim maslom. Po želji lahko čez posujemo malo mletega cimeta.

Po dolgem zavijemo v zvitek, ki ga prerežemo na pol.

Vsako polovico zavijemo v rolico.

Rolice (cruffine) postavimo v papirnate modelčke za muffine in le-te polagamo v za to namenjen pekač.

Cruffine pustimo vzhajati 1-1,5 ure, nato pa postavimo v pečico, ogreto na 175 stopinj Celzija (klasična peka), na srednjo rešetko. Pečemo 30 minut. Med peko obvezno preverimo. Če postajajo na vrhu bolj zapečeni, jih prekrijemo z listom peki papirja.

Odlični so kot sladica, lahko pa tudi za vmes, da se premosti lakoto med kosilom in večerjo.

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.9]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor