Cruffini
Cruffini so nekaj vmesnega! So nekaj posebnega! Rogljiček in muffin v eni zgodbi. Testo je kvašeno, darežljivo premazano z mehkim maslom. Sveži cruffini, rahlo ohlajeni iz pečice se kar topijo in roka nehote poseže po še enem. Kdo bi vam zameril.
Pripomočki za cruffine:
- skleda
- lonček
- nož/nož za razrez pice
- merica za odmerjanje tekočin
- valjar
- strgalo
- čopič za mazanje
- pekač za muffine z dvanajstimi odprtinami
- papirnati modelčki za muffine
- ročni mešalec
- list peki papirja (po potrebi)
Sestavine za cruffine
Za 12 oseb:
- 400 g večnamenske moke (npr.: Mlinotest namenska moka)
- ščep soli
- 20 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 žlička sladkorja za kvasec
- 70 g masla
- 70 g sladkorja
- nastrgana limonina lupinica
- 1 jajce
- mleti cimet (po želji in okusu, lahko izpustite)
Za premaz testa:
- 150 g masla sobne temperature
Postopek za cruffine:
Najprej pripravimo kvašeno testo. V posodo presejemo moko, posolimo s ščepcem soli in naredimo jamico v sredini. V jamico nadrobimo kvas in prilijemo polovico, mlačno segretega mleka z žličko sladkorja. Pustimo okrog 10 minut, da kvas začne naraščati.
Med tem časom v posodici zmešamo 70 g raztopljenega masla, preostalo polovico mleka, 70 g sladkorja, jajce in nastrgano limonino lupinico.
Ko kvas dovolj aktivira, ga grobo zagrebemo z moko in dodamo še zmes iz jajca, sladkorja, masla, mleka in limonine lupinice.
Vse skupaj zmešamo z ročnim mešalnikom v gladko, mehko testo, ki ga pustimo počivati na toplem eno uro.
Ko je dovolj vzhajano, ga na pomokani površini razdelimo na 6 enakih delov. Iz vsakega dela nastaneta dva cruffina.
Vsak kos testa posebej na tanko razvaljamo v trak, ki ga dobro premažemo z mehkim maslom. Po želji lahko čez posujemo malo mletega cimeta.
Po dolgem zavijemo v zvitek, ki ga prerežemo na pol.
Vsako polovico zavijemo v rolico.
Rolice (cruffine) postavimo v papirnate modelčke za muffine in le-te polagamo v za to namenjen pekač.
Cruffine pustimo vzhajati 1-1,5 ure, nato pa postavimo v pečico, ogreto na 175 stopinj Celzija (klasična peka), na srednjo rešetko. Pečemo 30 minut. Med peko obvezno preverimo. Če postajajo na vrhu bolj zapečeni, jih prekrijemo z listom peki papirja.
Odlični so kot sladica, lahko pa tudi za vmes, da se premosti lakoto med kosilom in večerjo.
Naj vam teknejo!