Cruffini
Print Friendly, PDF & Email

Cruffini so nekaj vmesnega! So nekaj posebnega! Rogljiček in muffin v eni zgodbi. Testo je kvašeno, darežljivo premazano z mehkim maslom. Sveži cruffini, rahlo ohlajeni iz pečice se kar topijo in roka nehote poseže po še enem. Kdo bi vam zameril.

Pripomočki za cruffine:

  • skleda
  • lonček
  • nož/nož za razrez pice
  • merica za odmerjanje tekočin
  • valjar
  • strgalo
  • čopič za mazanje
  • pekač za muffine z dvanajstimi odprtinami
  • papirnati modelčki za muffine
  • ročni mešalec
  • list peki papirja (po potrebi)

Sestavine za cruffine

Za 12 oseb:

  • 400 g večnamenske moke (npr.: Mlinotest namenska moka)
  • ščep soli
  • 20 g kvasa
  • 2 dl mleka
  • 1 žlička sladkorja za kvasec
  • 70 g masla
  • 70 g sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica
  • 1 jajce
  • mleti cimet (po želji in okusu, lahko izpustite)

Za premaz testa:

  • 150 g masla sobne temperature

Postopek za cruffine:

Najprej pripravimo kvašeno testo. V posodo presejemo moko, posolimo s ščepcem soli in naredimo jamico v sredini. V jamico nadrobimo kvas in prilijemo polovico, mlačno segretega mleka z žličko sladkorja. Pustimo okrog 10 minut, da kvas začne naraščati.

Med tem časom v posodici zmešamo 70 g raztopljenega masla, preostalo polovico mleka, 70 g sladkorja, jajce in nastrgano limonino lupinico.

Ko kvas dovolj aktivira, ga grobo zagrebemo z moko in dodamo še zmes iz jajca, sladkorja, masla, mleka in limonine lupinice.

Vse skupaj zmešamo z ročnim mešalnikom v gladko, mehko testo, ki ga pustimo počivati na toplem eno uro.

Ko je dovolj vzhajano, ga na pomokani površini razdelimo na 6 enakih delov. Iz vsakega dela nastaneta dva cruffina.

Vsak kos testa posebej na tanko razvaljamo v trak, ki ga dobro premažemo z mehkim maslom. Po želji lahko čez posujemo malo mletega cimeta.

Po dolgem zavijemo v zvitek, ki ga prerežemo na pol.

Vsako polovico zavijemo v rolico.

Rolice (cruffine) postavimo v papirnate modelčke za muffine in le-te polagamo v za to namenjen pekač.

Cruffine pustimo vzhajati 1-1,5 ure, nato pa postavimo v pečico, ogreto na 175 stopinj Celzija (klasična peka), na srednjo rešetko. Pečemo 30 minut. Med peko obvezno preverimo. Če postajajo na vrhu bolj zapečeni, jih prekrijemo z listom peki papirja.

Odlični so kot sladica, lahko pa tudi za vmes, da se premosti lakoto med kosilom in večerjo.

Naj vam teknejo!

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor