Uvajanje goste hrane: kako začeti?
Na začetku starševske poti se marsikdo boji uvajanja goste hrane in dokazovanja svojih kulinaričnih sposobnosti pri pripravi prvih kosil za svoje otroke. Da bo začetek lažji, vam predstavljam svojo izkušnjo z uvajanjem goste hrane in nekaj preprostih idej za prva kosila. Napisano so zgolj moje izkušnje in laični predlogi, vsak starš pa najbolje ve, kaj je dobro za njegovega otroka.
Testiranje zelenjave
Za začetek sem 3 – 4 dni poskušala s korenčkom. Tega sem samo očistila, narezala na koščke in dobro prekuhala v vodi. Kuhan korenček sem nato fino zmečkala z vilicami in ga ponudila otroku. Prve dni sem v takšen korenčkov pire primešala še malo vode, v kateri se je kuhal korenček ali pa svojega mleka, da je bila jed bolj redka. Najprej je bilo dojenčku lažje jesti bolj tekočo hrano, nato pa vsak dan malo bolj gosto.
Preden otroku ponudimo hrano, jo tudi sami poskusimo. Seveda bo nam jed neslana in pusta, a na ta način preverimo, da ni katero živilo pokvarjeno ali čudnega okusa. Pazimo tudi na temperaturo hrane. Če nam ni prevroča, ko jo damo v usta, še ne pomeni, da ne bo prevroča za otroka. Majhno količino jedi si kanimo na notranjo stran zapestja. Če zapeče, je jed prevroča.
Na enak način sem uvedla še drugo zelenjavo. Postopoma, vsakič eno novo, da sem se prepričala, da pri otroku ne povzroča kakšnih težav. Ko sem ugotovila kaj otroku ustreza, sem začela kombinirati živila.
Količine zaužite hrane so na začetku še zelo majhne. Za prvič sem skuhala en korenček, pa ga je še polovico ostalo, čez nekaj dni pa lahko otrok poje že dva korenčka pa še kaj zraven. Tudi količine pri spodnjih receptih so zelo okvirne. En dan je lahko otrok zelo ješč, drugi dan manj.
Pomemben je tudi izbor pribora. Žlička ne sme biti prevelika, ne predebela, niti pregloboka. Dandanes prodajajo marsikaj za lažje hranjenje otrok, a pri nas smo najprimernejšo žličko našli globoko v predalu. Majhna, precej plitva in kovinska žlička za kavo najbolj ustreza našemu dojenčku. Kar pa še ne pomeni, da bo tako tudi pri vašem otroku.
Juhica iz bučk in korenčka
Potrebujemo:
- 2 manjša korenčka
- približno 10 koščkov bučke
- vodo
Poleg tega pa še:
- lonček za kuhanje ali džezvo
- vilice
- žlico
- nož
- blender
- skodelico
- cedilce
Lotimo se dela:
Korenček najprej očistimo in narežemo na manjše kolobarje. Olupimo bučko in odstranimo semena s pomočjo žlice. Bučko narežemo na kocke. V manjši lonček ali džezvo damo koščke korenčka in bučke, zalijemo z vodo in kuhamo. Zelenjavo lahko kuhamo tudi nad soparo. To storimo tako, da na lonček z vodo položimo kovinsko cedilce, vanj zložimo zelenjavo, vse skupaj pa pokrijemo z majhno pokrovko in kuhamo.
Če je zelenjava kuhana, preverimo z vilicami. Kuhano zelenjavo zložimo v blender in jo zmeljemo. Prihranimo si vodo, v kateri se je zelenjava kuhala, da lahko z njo redčimo jed. Če veste, da otrok rajši je tekočo hrano, lahko zmeljete zelenjavo kar s celotno količino vode, v kateri se je kuhala.
Pire iz krompirja in korenčka z blitvo
Potrebujemo:
- 1 krompir
- 1 manjši korenček
- 4 velike liste blitve
- vodo
Poleg tega pa še:
- lonček za kuhanje
- nož
- blender
- vilice
- skodelico
Lotimo se dela:
Krompir in korenček olupimo, narežemo na manjše koščke in damo kuhat.
Ko je zelenjava kuhana, jo poberemo iz vode. V tej isti vodi na hitro pokuhamo še blitvo, ki smo jo pred tem oprali in natrgali na manjše kose, pri tem pa odstranili trde dele listov.
Blitvo in del krompirja zmeljemo v blenderju. Preostali krompir in korenček pa dobro pretlačimo z vilicami.
Če želimo zelo fin pire, lahko zelenjavo pretlačimo skozi cedilce. K pireju dodamo zmleto blitvo in dobro premešamo.
Če se nam jed zdi pregosta, jo redčimo z vodo, v kateri se je kuhala zelenjava ali pa z materinim (ali nadomestnim) mlekom.
Riž s korenčkom
Potrebujemo:
- 1 žlico riža
- 1 korenček
- vodo
Poleg tega pa še:
- lonček za kuhanje
- žlico
- nož
- skodelico
- vilice
- cedilce
Lotimo se dela:
Korenček očistimo in narežemo na kolobarje, ter ga skuhamo v vodi. Ko je kuhan, ga poberemo iz lončka, v to isto vodo pa damo kuhat riž. Če vam je lažje, lahko enostavno uporabite svežo vodo.
Riž počasi kuhamo in po potrebi dolivamo vodo. Izberemo takšno vrsto riža, ki se razkuha. Najboljši je takšen s kratkimi zrni. Kuhamo precej časa in vmes večkrat premešamo. Ko je riž razkuhan, ga pretlačimo skozi cedilo in ga dodamo korenčku, ki smo ga že prej pretlačili z vilicami.
Če je jed pregosta, jo razredčimo z vodo ali materinim (ali nadomestnim) mlekom.
Koruzni žganci z bučko
Potrebujemo:
- 1 žlico instant koruzne polente
- približno 10 koščkov bučke
- vodo
Poleg tega pa še:
- lonček za kuhanje
- žlico
- nož
- skodelico
- vilice
- kuhalnico
Lotimo se dela:
Bučko olupimo, odstranimo semena s pomočjo žlice in jo narežemo na koščke. V lonček nalijemo vodo in skuhamo bučke.
Če so bučke kuhane, najlažje preverimo z vilicami. Vsebino lončka prelijemo v skodelico. Približno 6 žlic vode segrevamo do vretja. Lahko uporabimo vodo, v kateri se je kuhala bučka ali pa enostavno natočimo svežo vodo. Ko voda zavre, vanjo vsujemo žlico instant koruzne polente.
Med kuhanjem mešamo. Ko se začne polenta zgoščevati, jo odstavimo. Polenta je po kuhanju še kar nekaj časa zelo vroča. Ko se polenta ohlaja, z vilicami dobro pretlačimo bučko.
Obe sestavini združimo in po potrebi redčimo z vodo, v kateri se je kuhala bučka ali z materinim (ali nadomestnim) mlekom. Pazimo, da mleka ne zlijemo v prevročo jed.
Opisane recepte lahko pripravite z različnimi vrstami zelenjave in tako otroku ponudite vsakič drugačno jed.