Rožičeva moka
Poznate rožičevo moko, ki jo pridobivamo iz rožičev? Na kratko bi rožičevo moko lahko opisali kot zdrav nadomestek kakava in čokolade. Že naše babice so uporabljale rožiče pri peki potic. Iz nje so si tudi delale rožičevo kavo. Rožiče so včasih dajali tudi otrokom v času Miklavža. Rožičeva moka vsebuje veliko zdravilnih lastnosti, zelo uporabna pa je tudi v kuhinji. Več o njej si lahko preberete v nadaljevanju.
Rožiče dobimo iz rastline rožičevca, to je drevo, ki meri tudi do 15 metrov. Stroki rožičevca so dolgi od 10 do 15 cm. So zelo sladki z okusom po karameli. Vsebujejo do 50 % sladkorja, ki pa za presnovo ne potrebuje inzulina. Tako je odličen za diabetike in tiste, ki se sladkorju izogibajo. Rožiči rastejo v sredozemskih predelih, kot so Južna Evropa ter Severna in tudi Zahodna Afrika.
Iz rožiča se pridobiva rožičeva moka, ki se večinoma uporablja pri zdravih sladicah namesto kakava. Uživajo jo lahko tudi tisti, ki so alergični na kakav ali čokolado, saj je brez glutena in laktoze. Največkrat jo uporabljajo vegani.
Hranilne vrednosti 100 g rožiča:
- 222 kalorij
- 35 g natrija
- 827 g kalija
- 348 g kalcija
- 4,6 g proteinov
- 91,5 g ogljikovih hidratov
- 0,67 g maščob
- 41 g vlaknin
- 49 g sladkorja
Rožičeva moka ima veliko pozitivnih učinkov na nas:
- vsebuje vitamine A, B, D in E ter C
- je polna mineralov, vsebuje magnezij, cink, železo, kalij in fosfor ter kalcij, ima tudi še nekaj selena
- vsebuje tudi pektin
- je dober vir antioksidantov
- ima veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi
- vsebuje veliko beljakovin
- ima zelo močne antioksidantne učinke
- v našem črevesju nase veže strupene snovi in pomaga pri prebavnih težavah, kot je driska
- regulira krvni sladkor, tako da je zelo dobra za diabetike
- pripomore k zmanjšanju telesne teže
Še nekaj zanimivosti o rožičih:
- iz rožičev so kuhali sirup proti kašlju (rožiče so prevreli v mleku, saj naj bi pomagali pri težavah z dihali)
- stari Egipčani so verjeli, da rožiči poživljajo spolno moč
Primerjava rožiča s kakavom ter čokolado:
- ne vsebuje poživil tako kot kakav
- vsebuje več kalcija kot kakav
- ima manj kalorij kot kakav
- vsebuje manj holesterola kot kakav, tako da ga uravnava
- je odlična tudi za tiste, ki so alergični na kakav
- ne vsebuje kofeina in poživil tako kot kava in kakav
- vsebuje manj kalorij, kofeina in maščob kot čokolada
- ima trikrat več kalcija kot čokolada
- ima sedemnajstkrat manj maščob kot čokolada
- vsebuje dvakrat več kalcija kot čokolada
- ne vsebuje teobromina, ki ga vsebujeta kakav in čokolada
- je brez glutena in brez laktoze
Rožiče so pri peki potic uporabljale že naše babice, saj so iz njih pripravljale nadev za potice. Semena so zdrobile in jih uporabile v nadevu. Sedaj je bolj v uporabi rožičeva moka, iz katere se lahko pripravi odličen rožičev namaz z lešniki. Lahko jo dodate tudi rastlinskemu mleku in si naredite napitek. Poglejte si nekaj receptov, kjer lahko uporabite rožičevo moko.
Recepti z rožičevo moko za prste oblizn’t:
- Rogljički z rožičevim namazom (veganski).
- Mini rožičeve potičke vrtnice.
- Rožičeva potica (veganska).
- Rožičevo pecivo s črnobelo glazuro brez sladkorja.
- Rožičev namaz z lešniki.
- Presne rožičeve kocke.
- Sočno rožičevo pecivo z jabolki in čokolado.
- Ajdovi piškoti z rožičevo moko – veganski.
- Rožičevi mafini z jesenskim presenečenjem.
- Vegansko ajdovo pecivo z jabolki.
- Praznični kakav.
- Presna lešnikova tortica z banano.
Poskusite kakšen recept iz rožičeve moke ali pa jo uporabite kdaj namesto kakava. Uporabite jo lahko tudi pri pripravi domačega namaza ali napitka. Njen karamelni okus vas bo gotovo prepričal.