Rožičeva potica (veganska)
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem rožičevo moko in peciva iz nje, tudi zato, ker je sladka že sama po sebi in mi ni potrebo dodajati sladkorja. Končno sem se lotila tudi rožičeve potičke. Res je božanska in smo jo zato zelo hitro pojedli. Z njo se lahko posladkajo tudi diabetiki in otroci, ker je to zdrav nadomestek čokolade ali sladkorja.

Testo je narejeno brez jajc in mlečnih izdelkov, nadev je pa iz rožičeve moke, kokosove moke ter lešnikov.

Pripomočki za rožičevo potico (vegansko):

  • posoda za mešanje
  • palični mešalnik (nastavek za testo)
  • posoda za gretje napitka
  • pečica
  • podloga za valjanje testa
  • valjar
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • žlica in žlička
  • posoda za mešanje nadeva
  • pekač za potico velikosti 30×12 cm

Sestavine za rožičevo potico (vegansko)

Za testo:

  • 350 g pirine moke (+2-3 pesti moke za valjanje testa)
  • 5 žlic olivnega olja
  • 190 – 200 ml toplega ovsenega napitka
  • sladilo po izbiri (jaz sem dala 1 žlico riževega sirupa – lahko pa spustite sladilo, ker je nadev že sladek)
  • 12 g vinskega kamna (ali ena vrečka (7 g) suhega kvasa)
  • ščepec soli
  • pol žličke vanilje v prahu

Za nadev:

  • pest namočenih rozin (jaz sem jih namočila v vodo)
  • 400 ml rastlinskega napitka
  • 150 g rožičeve moke
  • 40 g kokosove moke
  • 40 g zmletih lešnikov

Kako pripravim rožičevo potico (vegansko):

V posodi zmešam vse suhe sestavine. Dolijem še olivno olje, rižev sirup ter topel ovsen napitek (napitek pogrejem na štedilniku). Napitek ne sme biti prevroč, ker testo drugače ne bo vzhajalo. Napitek počasi dolivam in vse skupaj zmešam z mešalnikom. Če imate občutek, da je masa preveč suha, lahko dodate še malo napitka. Ko je testo oblikovano, posodo pokrijem s prtičkom in postavim nekam na toplo za vsaj pol ure, da testo vzhaja (pri vinskem kamnu bo potica  vzhaja malo manj kot, če uporabite kvas). Jaz sem posodo postavila, kar v predhodno ogreto pečico za vsaj pol ure  (50°C). Pečica je med vzhajanjem ugasnjena.

Preden testo za potico vzamem iz pečice, kjer je vzhajalo, naredim namaz za potico. Skupaj zmešam rožičevo moko, zmlete lešnike, kokosovo moko ter rastlinski napitek. Namaz naj ne stoji predolgo, ker bo potem preveč suh.

Ko je testo vzhajalo (če boste uporabili suhi kvas bo testo bolj vzhajalo), ga na pomokani površini razvaljam v pravokotnik. Testo premažem z nadevom ter ga posujem z rozinami (vodo prej odlijem stran).

Nasvet
Ker je nadev sladkan z rožičem, ki je že tako sladek lahko sladilo v potici tudi izpustite, še posebej če bodo potico jedli diabetiki ali otroci.

Vse skupaj previdno zavijem in položim v pekač (jaz si pomagam tako, da potico prekrijem s pekačem in jo potem s podlogo skupaj obrnem). Potico pečem v predhodno ogreti ventilacijski pečici na 160 °C 45 minut.

 

Uživajte v božanski rožičevi potici!

rožičeva potica

Zdravo sladkanje vam želim!

Za vse, ki imate rad okus rožiča, priporočam, da preizkusijo tudi rožičev namaz z lešniki.  In se brez slabe vesti posladkajo s presnimi rožičevimi kockami.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor