Špinačni polžek
Špinačni polžek je nastal naključno. Doma nam je namreč ostajala špinača, ki sem jo odmrznila. Glede na to, da ne rada mečeh hrano v smeti, ampak jo raje porabim, sem si izmislila polžka, ki je na koncu izpolnil vsa pričakovanja. Špinačni polžek je odlična kombinacija špinače, česna in kisle smetane. V slednjem receptu vam bom predstavila vegansko različico kisle smetane, vendar lahko uporabite navadno kislo smetano.
Pripomočki za pripravo špinačnega polžka:
- nož
- ponev
- pekač (poljubne velikosti)
- papir za peko
Sestavine za pripravo špinačnega polžka:
(za 2 osebi)
- 1 kos zamrznjenega listnatega testa (250 g)
- 400 g špinače (zamrznjene ali sveže)
- 200 ml veganske kisle smetane (lahko tudi navadna)
- 3 do 4 stroke česna
- sol (po potrebi)
- poper (po potrebi)
- olivno olje
Postopek priprave špinačnega polžka:
V kolikor imamo svežo špinačo jo kot običajno skuhamo. Sama sem uporabila zamrznjeno in jo pripravila po navodilih na embalaži.
Medtem, ko kuhamo špinačo si pripravimo domačo vegansko kislo smetano. Prav tako lahko uporabimo navadno, kupljeno.
Posebej sesekljamo česen.
Kos listnatega testa, ki smo ga predhodno odmrznili, na pomokani površini razvaljamo, da pridobimo obliko pravokotnika.
Na listnano testo previdno naložimo špinačo in solimo ter popramo. V kolikor smo uporabili zamrznjeno špinačo ni potrebno dodajati soli ali popra, ker je že začinjena.
Dodamo sesekljan česen.
Na koncu polijemo s kislo smetano, ki smo jo predhodno pripravili. Nekaj žlic le te damo na stran, saj jo bomo uporabili za polivko.
Pekač obložimo s papirjem za peko in dodamo nekaj kapljic olivnega olja.
Testo sedaj previdno zavijemo, ko da bi želeli narediti burek. Previdno ga dvignemo in položimo na pekač. V kolikor boste uporabili več listnatega testa lahko dejansko zavijete testo in naredite obliko bureka.
Polijemo s kislo smetano, ki smo jo shranili in potisnemo v pečico. Pečemo na 180 °C približno 30 minut. Nato pustimo nekaj minut, da se ohladi. Vsekakor postrežemo še topel špinačni polžek.
Naj vam tekne!