Špinačni polžek
Print Friendly, PDF & Email

Špinačni polžek je nastal naključno. Doma nam je namreč ostajala špinača, ki sem jo odmrznila. Glede na to, da ne rada mečeh hrano v smeti, ampak jo raje porabim, sem si izmislila polžka, ki je na koncu izpolnil vsa pričakovanja. Špinačni polžek je odlična kombinacija špinače, česna in kisle smetane. V slednjem receptu vam bom predstavila vegansko različico kisle smetane, vendar lahko uporabite navadno kislo smetano.

Spinacni polzek (14)

Pripomočki za pripravo špinačnega polžka:

 • nož
 • ponev
 • pekač (poljubne velikosti)
 • papir za peko

Sestavine za pripravo špinačnega polžka:

(za 2 osebi)

 • 1 kos zamrznjenega listnatega testa (250 g)
 • 400 g špinače (zamrznjene ali sveže)
 • 200 ml veganske kisle smetane (lahko tudi navadna)
 • 3 do 4 stroke česna
 • sol (po potrebi)
 • poper (po potrebi)
 • olivno olje

Postopek priprave špinačnega polžka:

V kolikor imamo svežo špinačo jo kot običajno skuhamo. Sama sem uporabila zamrznjeno in jo pripravila po navodilih na embalaži.

Spinacni polzek (4)

Medtem, ko kuhamo špinačo si pripravimo domačo vegansko kislo smetano. Prav tako lahko uporabimo navadno, kupljeno.

Veganska kisla smetana (5)

Posebej sesekljamo česen.

Spinacni polzek (3)

Kos listnatega testa, ki smo ga predhodno odmrznili, na pomokani površini razvaljamo, da pridobimo obliko pravokotnika.

Spinacni polzek (1)

Na listnano testo previdno naložimo špinačo in solimo ter popramo. V kolikor smo uporabili zamrznjeno špinačo ni potrebno dodajati soli ali popra, ker je že začinjena.

Spinacni polzek (7)

Dodamo sesekljan česen.

Spinacni polzek (8)

Na koncu polijemo s kislo smetano, ki smo jo predhodno pripravili. Nekaj žlic le te damo na stran, saj jo bomo uporabili za polivko.

Spinacni polzek (9)

Pekač obložimo s papirjem za peko in dodamo nekaj kapljic olivnega olja.

Spinacni polzek (6)

Testo sedaj previdno zavijemo, ko da bi želeli narediti burek. Previdno ga dvignemo in položimo na pekač. V kolikor boste uporabili več listnatega testa lahko dejansko zavijete testo in naredite obliko bureka.

Spinacni polzek (10)

Polijemo s kislo smetano, ki smo jo shranili in potisnemo v pečico. Pečemo na 180 °C približno 30 minut. Nato pustimo nekaj minut, da se ohladi. Vsekakor postrežemo še topel špinačni polžek.Spinacni polzek (11)

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor