Ocvrt bezeg brez laktoze
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrt bezeg brez laktoze je različica klasično ocvrtih bezgovih cvetov, le da sem mleko nadomestila z drugimi sestavinami, in je jed zato primerna tudi za tiste, ki ne smejo uživati mleka in mlečnih izdelkov. Pripravimo jih hitro in še hitreje jih zmanjka na krožniku.

Ocvrt bezeg brez laktoze – pripomočki:

  • cedilo
  • blender
  • manjša skodelica
  • ponev
  • škarjice
  • penovka
  • plitek krožnik
  • papirnate brisačke

Ocvrt bezeg brez laktoze – sestavine:

Masa:

  • 12 bezgovih cvetov
  • 1 jajce
  • 1 zrela banana
  • 6 žlic bele moke
  • ščepec soli
  • 0,5 – 1 dl vode (po potrebi)

Cvrtje:

  • olje za cvrtje

Posip:

  • sladkor v prahu (po želji)

Bezgove cvetove izberemo skrbno, brez morebitnih žuželk ali rjavih delov. Nabiramo jih ob sončnem vremenu in izven naselij ter stran od ceste. Če je le mogoče, jih naberemo tik pred uporabo, saj bodo le tako zares sveži. Na hitro jih speremo pod tekočo vodo in odcedimo v cedilu. V blender ubijemo eno celo jajce.

Dodamo eno banano. Uporabimo čimbolj zrelo banano, lahko takšno, ki že ima na olupku črne pikice. Takšna banana vsebuje več sladkorja in je bolj polnega okusa.

Dodamo 6 žlic bele gladke moke, ščepec soli in prilijemo 0,5 dl vode sobne temperature. Zmiksamo z blenderjem in preverimo strukturo mase. Masa mora biti nekoliko bolj gosta kot tista za klasične palačinke. Če je preredka, dodamo še malo moke, če pa je pregosta, pa malo vode.

Maso zlijemo v manjšo skodelico. V ponvi segrejemo olje, kjer bomo ocvrli bezgove cvetove. Pripravimo si plitek krožnik in ga obložimo s papirnatimi brisačkami, da bomo nanj zlagali ocvrte cvetove. Ko je olje segreto, namočimo vsak posamezni cvet v maso in ga previdno položimo v vroče olje.

Medtem, ko se bezgovi cvetovi cvrejo na eni strani, jim na drugi strani s škarjicami odrežemo peclje, da jih bomo lahko ocvrli še na drugi strani.

S pomočjo penovke preverimo barvo cvrtja, ki mora biti zlato rjave barve. Previdno jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani.

S penovko jih vzamemo iz olja in položimo na papirnate brisačke, da popijejo odvečno maščobo.

Po želji jih potrosimo s sladkorjem v prahu. Postrežemo tople ali hladne, kakor vam je ljubše. Mi običajno jemo tople, saj na hladne niti ne moremo čakati.

Dober tek!

Če imate radi hitro pripravljene prigrizke, poskusite tudi hrustljave cimetove žemljice in kruhove šnite brez mleka. Če pa spadate med tiste, ki ne smejo uživati mleka, potem so za vas tudi palačinke brez mleka in moke.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor