Obloženi kruhki z gobami
Obloženi kruhki z gobami so hrustljavi prigrizki, ki si jih privoščimo za malico ali kosilo. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene gobe. Odlične so štorovke, lahko pa uporabite tudi kakšno drugo vrsto gob, ki jih imate radi.
Obloženi kruhki z gobami – pripomočki:
- peki papir
- pekač
- penovka ali cedilo
Obloženi kruhki z gobami – sestavine:
Sestavine so za 6 obloženih kruhkov.
- 6 rezin toasta
- nekaj žlic olivnega olja
- 3 večje pesti gob (štorovke)
- 3 jajca
- ščepec soli
- ščepec popra
- peteršilj (po želji)
Obloženi kruhki z gobami – postopek:
Gobe na hitro operemo ali obrišemo z mokro papirnato brisačko, osušimo ter otrebimo. Pri nas za obložene kruhke najraje uporabimo štorovke, saj so zelo okusne gobe. Manjše štorovke uporabimo cele, večjim pa odstranimo pecelj in uporabimo samo klobučke. Z manjšim nožem jih narežemo na rezine kot prikazuje slika.
Če imamo na voljo sveže nabrane gobe, jih na hitro pokuhamo v vreli vodi, da se omehčajo. Če pa uporabimo gobe iz skrinje, pa so le-te že tako blanširane.
Medtem ko se gobe kuhajo, segrejemo v ponvi nekaj žlic olivnega (ali drugega) olja. Če imamo radi čebulo, lahko najprej prepražimo čebulo in nato dodamo gobe. Ni pa nič narobe, če čebulo izpustimo, saj so štorovke zelo aromatične in okusne gobe. S pomočjo penovke ali cedila odcedimo gobe in jih stresemo na segreto maščobo. Na zmerni temperaturi jih pražimo približno 8-10 minut ter vmes večkrat premešamo.
Vmes pekač obložimo s peki papirjem ter nanj zložimo rezine toasta ali drugega kruha.
Ko so gobe dobro pražene, dodamo 3 jajca ter solimo in popramo po okusu. Po želji lahko dodamo tudi na drobno narezan peteršilj ali kakšno drugo zelišče. Od začimb se h gobam poda tudi malce karija ali kurkume. Stvar okusa in navade. Eksperimentiranje je vedno zaželjeno. Ko jajca ubijemo v ponev in dodamo začimbe, samo na hitro premešamo in ugasnemo štedilnik. Vse skupaj se bo namreč peklo še v pečici, ki jo predhodno segrejemo.
Gobice z jajčko nadevamo na rezine kruha. Obložene kruhke pečemo približno 10 minut na 180° C oz. tako dolgo, da so lepo hrustljavi, jajčka pa dobro zapečena.
K obloženim kruhkom se poda skleda solate. Pri nas pa namesto nje zraven postrežemo gosti korenčkov sok.
Dober tek!
Če imate radi slastne prigrizke, poskusite tudi vegi obložene kruhke z bučkami, kruhove košarice s sirom ali bruskete z granatnim jabolkom.