Kako pripravimo štorovke za ozimnico?
Print Friendly, PDF & Email

Štorovke (ali mraznice) so okusne gobe, za katere že samo ime pove, da običajno rastejo na štoru ali njegovi bližini. So pogojno užitne gobe, kar pomeni, da so surove strupene za človeka in živali, zato jih moramo pred uporabo obvezno prekuhati. Prekuhana štorovka postane okusna užitna goba, ki jo radi uporabljamo v kulinariki. Rastejo od konca poletja do pozne jeseni in sicer v šopih. Ko jih najdemo se jih običajno razveselimo, takoj za tem pa nas čaka veliko dela, da jih naberemo. Prav je, da smo ozaveščeni, pravi gobarji in gobe na grobo očistimo na samem rastišču ter tako zagotovimo, da se s pomočjo trosov lahko razmnožujejo.

Kako pripravimo štorovke za ozimnico – pripomočki:

  • manjši nož
  • 2 večji posodi
  • cedilo
  • penovka
  • živilske vrečke
  • nalepke
  • flomaster

Kako pripravimo štorovke za ozimnico – sestavine:

  • štorovke (kolikor jih naberemo oz. imamo viška)
  • voda

Kako pripravimo štorovke za ozimnico – postopek:

Nabrane in grobo očiščene štorovke, ki jih prinesemo iz gozda je najprej potrebno še bolj na fino očistiti. Seveda je to lažje doma za mizo kot čepe v gozdu.

Pomagamo si z manjšim nožem. Šope štorovk ločimo na posamezne gobice in odrežemo morebitne neustrezne dele. Manjše štorovke uporabimo cele, medtem ko tistim nekoliko večjim odstranimo ali skrajšamo pecelj.

S pomočjo večjega cedila gobe na hitro splaknemo pod tekočo vodo.

Nato večje štorovke narežemo na manjše kose, tiste čisto majhne pa pustimo celo.

Tako narezane gobe lahko kasneje uporabimo za pripravo juh in omak. Lahko pa jih pripravimo tudi pražene z jajčko ali jih damo na obložene kruhke.

V večji posodi zavremo vodo in v njej na hitro prekuhamo gobe.

S pomočjo penovke jih damo v cedilo ter na hitro ohladimo pod tekočo vodo. Nato jih odcedimo.

Ohlajene štorovke (po enakem postopku lahko pripravimo tudi druge vrste gob) shranimo po poljubno velikih porcijah v živilske vrečke. Opremimo jih z nalepkami, kamor napišemo vrsto ter datum shranka ter shranimo v skrinjo.

Ko se nam izven sezone gob zalušta gobove juhice, so takole pripravljene štorovke za ozimnico super rešitev. Odlična je tudi gobova omaka, kamor se lepo podajo pisani kruhovi cmočki ali kruhova štruca.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor