Korenčkov gosti sok
Doma narejen gosti sok iz korenčka je naravnost božanski. Ne morete ga narediti toliko, da se ga ne bi popilo. Radi ga imajo otroci, mladi in mladi po srcu. Poskusite! 🙂
Korenčkov gosti sok – pripomočki:
- multipraktik ali ribež
- blender ali palični mešalnik
- 2 večji posodi za kuhanje
- vsaj 10 litrska posoda za kuhanje
- 10 steklenic s pokrovčki
- lijak, zajemalka
Korenčkov gosti sok – sestavine:
- 1 kg korenja
- 2 kg jabolk ali drugega sadja (hruške, breskve, marelice)
- 10 litrov vode
- 50 g citronke
- 1 kg sladkorja
- 2 vanilina sladkorja
Korenčkov gosti sok – postopek:
Korenček očistimo in s pomočjo multipraktika naribamo. Nariban korenček se bo namreč hitreje skuhal.
Jabolka olupimo, razpolovimo, odstranimo pečke ter narežemo na kose. Korenček kuhamo do vretja v 1,5 litru vode, jabolka pa v dobrem litru.
Nato vse skupaj zmiksamo v blenderju in zlijemo v 10 litrsko posodo. Dodamo 2 citronki, 1 kilogram sladkorja, 2 vanilina sladkorja ter 7 litrov vode. Kuhamo še 5 minut oziroma toliko časa, da gosti sok zavre.
Še vročega nalijemo v steklenice, pokrijemo s pokrovčki in pokrijemo z odejo, da se ohladi.
Korenčkov gosti sok hranimo v temnem in hladnem prostoru, po odprtju pa v hladilniku.
Pa na zdravje! 🙂