Mesni burek – štangice
Print Friendly, PDF & Email

Pravijo, da je edini pravi burek mesni burek. Je zelo priljubljena jed, še posebno na Balkanu. Testirala sem različne recepte, da bi se čimbolj približala originalnemu okusu. Mislim, da je ta recept za mesni burek daleč eden najboljših in ko ga boste preizkusili, ne boste mogli več, da ne bi pekli bureka.

mesni-burek-stangice-13Mesni burek – štangice – pripomočki:

  • tehtnica
  • skleda
  • ponev
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • valjar
  • velik prt
  • pekač pečice

Mesni burek – štangice – sestavine:

  • 800 do 900 g gladke moke
  • cca. 6 dl vode
  • žlica soli (2 ščepa v testo, ostalo v meso)
  • 2 večji čebuli
  • 1 kg mešanega mletega mesa
  • žlička vegete (lahko izpustite)
  • žlička origana
  • 1 zvrhana žlica kisle smetane
  • mleti poper
  • 1,5 dl belega olja

Mesni burek – štangice – postopek:

Testo za mesni burek umesimo iz moke, soli in cca. 6 dl vode. Vodo dodajamo postopoma, ne vse naenkrat. Testo mora biti voljno, ne pretrdo in ne premehko. Razdelimo ga na dva dela in vsakega posebej malo razvaljamo in ga po vrhu premažemo z oljem, ga “zložimo” in ga damo počivati. Enako naredimo z drugim delom. Testo za mesni burek naj počiva najmanj 1 uro ali še bolje več, lahko tudi pol dneva, le pokrijte ga, da se ne bo izsušilo. Nato se lotimo čebule, jo zrežemo na drobno in jo popražimo do zlate barve.

mesni-burek-stangice-1

Čebuli dodamo meso, sol, vegeto, poper in origano. Vse skupaj povežemo in pražimo samo toliko, da meso spremeni barvo.

mesni-burek-stangice-2

Ko je meso spremenilo barvo, dodamo zvrhano žlico kisle smetane in premešamo. Minutko še pražimo in izklopimo.

mesni-burek-stangice-4

Vzamemo prvi kos testa z amesni burek, ga razvaljamo in s prsti čim bolj na tanko razvlečemo. Če smo umesili voljno in prožno testo in če je testo dovolj časa počivalo, ga bomo brez problemov razvlekli čez celo mizo. Če se nam na kakšnem mestu malce strga, nič hudega.

mesni-burek-stangice-5

Razvlečeno testo za mesni burek pokapljamo z oljem. Desni in levi rob testa obložimo z mesom, vendar pazimo, da nadev ne obložimo čisto ob robu, temveč ene 10 do 15 cm od zunanjega roba testa.  Nato nadev prekrijemo s tistimi 10 – 15 cm, ki smo jih pustili neobloženih.

mesni-burek-stangice-6

In spet potrosimo z mesom. Enako naredimo z levo in desno stranjo.

mesni-burek-stangice-7

S pomočjo prta zavijemo testo za mesni burek v rolico iz leve in desne strani. Testa po sredini ne prerežemo. Rolice prerežemo samo po dolžini, ki naj bo enaka kot je pekač. Pekač naoljimo in vanj polagamo rolice, tesno ena ob drugo.

mesni-burek-stangice-9

mesni-burek-stangice-10

Nato postopek ponovimo še z drugim kosom testa.

Rolice premažemo z oljem in pečemo v predhodno ogreti pečici na 185 stopinj Celzija z ventilacijo, 40 do 45 minut.

mesni-burek-stangice-11

Ko je mesni burek pečen, ga popršimo z vodo in za 15 minut pokrijemo s folijo.

mesni-burek-stangice-12

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor