Hitra pizza iz polente – vegan
Za to pizzo namesto klasičnega vzhajanega testa iz moke uporabimo polento. Čas priprave je občutno krajši in osnova iz polente ima polnejši okus. Odlično za vsako malico ali prigrizek.
Hitra pizza iz polente – pripomočki:
- lonec
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
- pladenj
- pečica
- papir za peko
Hitra pizza iz polente – sestavine:
Za 2-3 osebe
- 2 skodelici polente
- 3 skodelici vode
- 1 žlica olivnega olja
- sol
- jušne začimbe
- 2 žlici mezge
- 1 zavitek tofuja
- 10 sušenih paradižnikov
- začimbe: origano, majeron, bazilika
- rukola
Hitra pizza iz polente – postopek:
V posodi zavremo vodo, dodamo sol, olivno olje in za polnejši okus začimbno mešanico za juho. Ko voda zavre, dodamo polento. Želimo dobiti malo gostejšo polento, zato po občutku dodamo polento ali vodo. Ob stalnem mešanju kuhamo pet minut na zmernem ognju.
Na pekač položimo papir za peko. Polento zlijemo na pekač. Tam, kjer začnemo zlivati, se polenta počasi začne enakomerno razlivati na vse strani. Tako dobimo lepo okroglo obliko za skorjo pizze. Po pekaču lahko naredimo 2 ali 3 takšne okrogle osnove. Če polenti pred vlivanjem na pekač vmešamo domači pesto, bo okus še močnejši, vendar testo ne bo tako čvrsto.
Polento pustimo, da se pohladi in strdi. Tako dobimo naše testo za pizzo.
Pečico nastavimo na 180- 200 stopinj. Nato na polento namažemo paradižnikovo mezgo in potresemo sesekljana sveža zelišča, če jih nimamo, uporabimo sušena.
Na manjše koščke narežemo sušene paradižnike in jih razporedimo po pizzi. Tofu narežemo na trakce in jih razporedimo. Za pizzo brez glutena, tofu izpustimo in namesto tega uporabimo sveže bučke narezane na kolobarčke.
Pekač damo v segreto pečico in z ventilatorjem pečemo 15 do 20 minut, oziroma, dokler mezga ni rahlo zapečena, tofu pa ima rahlo skorjico. Vse sestavine so sicer primerne za uživanje že brez pečenja, vendar želimo razviti rahlo hrustljavost in zapečenost.
Preden postrežemo, na vrhu potresemo še sveže liste rukole.
Dober tek!