Mini brokolijeva pica iz ponve
Hitro in enostavno si lahko pripravimo obrok, ki nas spominja na pravo pico, vsebuje pa precej več zelenjave kot zelenjavna pica. To je mini brokolijeva pica, ki jo pripravimo kar v ponvi. Namesto klasičnega testa iz moke in kvasa pripravimo osnovo iz brokolija, riža in jajc. Brokolijeva osnova je čudovite zelene barve! Pico nato poljubno obložimo in uživamo v okusni in zdravi malici ali večerji, lahko je tudi obilnejši zajtrk, če zraven ponudimo kruh in skledo solate, pa je lahko tudi pravo in hitro kosilo.
Pripomočki za mini brokolijevo pico iz ponve
- manjša ponev s pokrovko
- ribežen
- stirač za česen
Sestavine za mini brokolijevo pico iz ponve
Za 2-3 osebe (6 manjših pic):
- 200 g brokolija
- 175 g kuhanega riža
- 2 jajci
- 15 g (približno 2 žlici) sveže naribanega parmezana
- ščep soli
- 30 g navadne bele moke
- ščep posušenega origana
- strt strok česna
Dodatki po okusu:
- kečap/paradižnikova omaka
- sir
- mesnine
- zelenjava
- olive
- gobe
- sveža bazilika …
Postopek za mini brokolijevo pico iz ponve
Osnova za pico iz ponve je masa iz kuhanega brokolija in riža. 200 g brokolija očistimo in narežemo na manjše koščke ter jih damo kuhat v slan krop.
Medtem v skledi zmešamo 175 g kuhanega riža, 2 jajci, 15 g parmezana (najboljši je sveže nariban!), ščep soli in posušenega origana in strt strok česna. Premešamo. Ta jed je tudi super ideja, kako porabiti ostanek kuhanega riža (lahko tudi rižote).
Ko je brokoli kuhan, vodo odcedimo, brokoli pa pretlačimo z vilicami.
Zmečkan brokoli dodamo k riževi masi, premešamo in dodamo še 30 g moke ter ponovno vse skupaj premešamo, da dobimo enotno maso za brokolijevo pico.
Na štedilniku segrejemo manjšo ponev in dodamo par kapljic olja za cvrtje. Ko se segreje, za približno 2 zvrhani žlici mase položimo v vročo ponev. Oblikujemo krog, pokrijemo s pokrovko in 5 minut pečemo na srednji temperaturi.
Potem brokolijev polpet previdno obrnemo s pomočjo kuhinjske lopatke. Če razpade, nič hudega, lepo ga poravnamo v okroglo obliko in ko se bo zapekel še na drugi strani, bo trdnejši. Zdaj ga obložimo kot pico: po želji ga premažemo s kečapom oz. paradižnikovo omako, posujemo z origanom …
Dodamo tudi salamo in/ali nariban sir, gobe, zelenjavo … nato pa ponev ponovno pokrijemo s pokrovko, da se pica do konca speče in sir lepo stopi.
Čez nekaj minut je mini brokolijeva pica iz ponve pripravljena, da jo postrežemo. Po enakem postopku pripravimo pice še iz preostale mase. Tako lahko vsako mini pico obložimo po željah in preizkusimo več kombinacij pri istem obroku. Dober tek!
Poglejte še par idej za krepke zajtrke ali hitra kosila (ali večerje :)) iz ponve:
- V ponvi pečen kruhek z nadevom.
- Sataraš s sirom in tofujem.
- Jajčna omleta s sirom in šunko.
- Parmezanova omleta z zelišči.
- Jajčna omleta z avokadom in tuno.