Telečja pečenka v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Telečjo pečenko v omaki pripravimo takrat, ko nam v hladilniku ostane že pečen kos teletine in smo v zadregi, kako bi ga najbolje uporabili in s tem spremenili jedilnik prejšnjega dne, pri tem pa ohranili okus in svežino mesa. Priprava je hitra in enostavna, zrezki pa zaradi omake postanejo sočni, da se kar stopijo v ustih.Telečja pečenka v omaki

Pripomočki za pripravo telečje pečenke v omaki

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za telečjo pečenko v omaki

Za dve osebi

  • 6 telečjih zrezkov (velikost odvisna od velikosti kosa telečje pečenke)
  • 2 žlici pšenične moke tip 500
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 500 ml tekočine, ki je lahko sok od pečenja, jušna osnova ali voda
  • morska sol po okusu

Priprava telečje pečenke v omaki

Pri pečenju večjega kosa teletine se nam lahko zgodi, da nam je del pečenega mesa ostal in naslednji dan izgubil vso sočnost in zapeljivost sveže pečene teletine.

Telečja pečenka v omaki

Iz kosa pečenega telečjega mesa narežemo zrezke debeline 10 do 15 mm, ki naj bodo približno enake debeline, in jih za nekaj minut namočimo v soku, ki je nastal pri pečenju svežega telečjega mesa.

Telečja pečenka v omaki

V ponvi, na sončničnem olju prepražimo moko, da lepo porjavi, pražimo na zmernem ognju, da moka počasi porjavi in se ne zažge, saj lahko z zažgano moko pokvarimo čudovit okus telečjega mesa.

Telečja pečenka v omaki

Ko je moka lepo porjavela, ji dodamo sok od pečenja, toplo jušno osnovo ali vodo, počakamo da omaka zavre, če smo dodali vodo, jo je potrebno posoliti, drugače moramo biti s soljo previdni, saj so sok od pečenja, jušna osnova in zrezki že slani.

Telečja pečenka v omaki

Med rahlim vrenjem omake dodamo v ponev narezane zrezke in jih pokuhamo za 5 do 8 minut, če omaka zrezkov ne prekrije, jih moramo med kuhanjem obrniti, da se zrezki v celoti prepojijo.

Telečja pečenka v omaki

Telečje zrezke ponudimo skupaj z omako, na krožnik pa lahko dodamo testenine, npr. široke rezance, ki jih skuhamo po navodilu proizvajalca, za dekoracijo pa uporabimo sezonsko zelenjavo.

Telečja pečenka v omaki

Z malo iznajdljivosti lahko pripravimo in na novo uporabimo del kosila, ki je ostal od prejšnjega dne. Lučka Glaser

Za prilogo lahko ponudimo:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor