Muffini za zajtrk “vzemi me s seboj”
Vsi imamo jutra, ko mogoče malo prepozno vstanemo in potem v hitenju pozabimo na najpomembnejši obrok – zajtrk. Zato je slednji recept pravi za takšne dni in tiste, ki raje dlje poležijo in bi zajtrk pojedli na poti.
Muffini za zajtrk “vzemi me s seboj” – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- pekač za muffine/silikonski modelčki za peko muffinov
- skleda
- lopatka
- metlica
Muffini za zajtrk “vzemi me s seboj” – sestavine:
- 200 g ovsene moke
- 300 g grškega jogurta (ali kateregakoli drugega lahkega jogurta)
- 2 jajci
- Sladilo po želji (med/agavin sirup/stevia/sukrin/sladkor)
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1 čajno žličko vanilijeve esence
- 250 g sadja po želji
Muffini za zajtrk “vzemi me s seboj” – priprava:
V skledo najprej ubijemo obe jajci in ju penasto vmešamo skupaj z izbranim sladilom. Jaz sem tokrat uporabila 4 jušne žlice gozdnega medu.
V puhasto zmes nato stresemo grški jogurt in čajno žličko vanilijeve essence/arome in z metlico dobro vmešamo.
Pecilni prašek in sodo bikarbono primešamo k ovseni moki. Najprej v mokre sestavine stresemo polovico moke in zmešamo le toliko, da se sestavine povežejo med seboj.
Nato dodamo še preostanek moke, v katerega smo zamešali našo izbiro sadja. Jaz sem tokrat uporabila zamrznjene borovnice in jih v moko predhodno vmešala zato, da nam potem, ko testo nadevamo v modelčke, vse borovnice ne potonejo na dno. Moko spet vmešamo počasi, saj ne želimo preveč zbitih muffinov.
Maso z navadno jušno žlico ali žlico za sladoled nadevamo v pripravljen pekač za muffine, ki smo ga obložili z papirnatimi posodicami (“papirčki”) ali uporabimo silikonske modelčke. Če bomo muffine za zajtrk pojedli na poti, je bolje speči muffine v pekaču kot s silikonskimi modelčki. Maso v modelčke/pekač nadevamo malo pod robom.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180° Celzija okoli 20-25 minut. Če uporabimo silikonske modelčke, po peki počakamo, da se nekoliko ohladijo, preden jih vzamemo ven. Sicer se lahko opečemo ali pa nam bodo razpadli na pol in izgubili svojo obliko. Odlični so topli ali hladni z nekaj grškega jogurta. Dlje časa bodo ostali sveži, če jih bomo hranili v nepredušno zaprti posodi v hladilniku.